Rusia investighează legalitatea independenţei ţărilor baltice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia investighează legalitatea independenţei ţărilor baltice

02 Iulie 2015 / 00:00 637 accesări

Biroul procurorului-şef al Rusiei examinează dacă fosta Uniune Sovietică a acţionat legal când a recunoscut independenţa ţărilor baltice, în 1991, relatează BBC News. Investigaţia a fost catalogată drept o ”provocare absurdă” de către ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

Estonia, Letonia şi Lituania au fost ocupate de forţele comuniste sovietice în 1940. Fosta URSS s-a destrămat în 1991. Estonia şi Letonia au minorităţi ruse importante, iar Lituania - una mai redusă. O sursă de la Biroul procurorului-şef rus, citată de agenţia de ştiri Interfax, a declarat că investigaţia cu privire la independenţa ţărilor baltice a fost deschisă în urma cererii a doi deputaţi. Evgheni Fiodorov şi Anton Romanv, membri ai Partidului Rusia Unită al preşedintelui rus, Vladimir Putin, afirmă într-o scrisoare că decizia din 1991 de recunoaştere a independenţei ţărilor baltice a fost luată de către un organism neconstituţional. Sursa citată a adăugat că nu vor exista consecinţe legale în cazul în care se va stabili că recunoaşterea în 1991 a Estoniei, Letoniei şi Lituaniei a fost ilegală. Cele trei ţări baltice au aderat la UE şi NATO în 2004. Rusia denunţă acest lucru drept o provocare la adresa intereselor sale în domeniul securităţii. Tensiunile între Moscova şi ţările baltice au început să crească după anexarea Crimeei şi izbucnirea războiului civil în estul Ucrainei, în aprilie 2014. Separatişti pro-ruşi puternic înarmaţi luptă de atunci în regiunea Donbas, împotriva trupelor guvernamentale. NATO şi-a consolidat prezenţa în ţările baltice, răspunzând unor ample exerciţii militare ruseşti şi unei intensificări a activităţii forţelor ruseşti la Marea Baltică.

Procurorul-şef al Rusiei a declarat, săptămâna trecută, ilegală transferarea Crimeei de la Rusia la Ucraina în 1954. La vremea respectivă, Rusia şi Ucraina erau republici în cadrul URSS, la conducerea căreia se afla liderul comunist Nikita Hruşciov. Anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnată de comunitatea internaţională. Etnicii ruşi din peninsula ucraineană au votat să se alăture Rusiei, într-un referendum puternic controversat.

Taguri articol


12