”Rusia nu va purta război cu Turcia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Slavă Domnului!

”Rusia nu va purta război cu Turcia”

Externe 25 Noiembrie 2015 / 16:03 1143 accesări

Ziua de marți, 24 noiembrie 2015, părea să marcheze începerea oficială a celui de-al treilea război mondial, după ce un stat NATO, Turcia, a doborât un avion militar al Rusiei, care participa la un raid împotriva rebelilor din Siria. Din fericire, părțile implicate au făcut un pas mare înapoi, reconsiderându-și pozițiile, așa cum, de altfel, recomandase secretarul general al NATO în reuniunea de urgență de marți seară. Președintele rus a vorbit inițial despre înjunghierea Rusiei pe la spate de către turci, ”aliații teroriștilor”, și despre o reacție fermă în urma incidentului aerian. Miercuri, însă, șeful diplomației ruse a anunțat că Rusia nu va purta război cu Turcia, o veste extrem de așteptată de cancelariile occidentale și nu numai. Sunt speranțe de pace, încă!

”Rusia nu va purta război cu Turcia”, a declarat, miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Nu intenționăm să purtăm război cu Turcia. Relațiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat. Noi avem probleme cu acțiunile actualei conduceri a Turciei”, a afirmat șeful diplomației de la Moscova, după cum transmite RIA Novosti. În același timp, Serghei Lavrov a declarat că ”incidentul de marți pare să fi fost o provocare planificată. Avem serioase îndoieli că a fost un act neintenționat. Seamănă cu o acțiune planificată”.

Vorbind despre planificări, pentru miercuri, Serghei Lavrov avea programată o vizită oficială în Turcia, dar el și-a anulat această deplasare după ce forțele aeriene turce au doborât avionul rusesc Su-24 la frontiera turco-siriană, Ankara susținând că bombardierul a încălcat spațiul său aerian. Vladimir Putin a precizat că avionul s-a prăbușit pe teritoriul Siriei, la patru kilometri distanță de frontieră. Participanții la reuniunea de urgență NATO au susținut Turcia în acțiunea sa de legitimă apărare, dar au optat la unison pentru o soluție diplomatică la criza dintre Ankara și Moscova. Aceeași opinie a fost pronunțată anterior și de președintele SUA, Barack Obama, într-o conferință de presă comună cu omologul său francez, Francois Hollande, aflat la Washington pentru discuții despre combaterea terorismului islamist, în urma atentatelor sângeroase de la Paris.

PILOT SALVAT Unul dintre piloţii avionului rus de vânătoare doborât de aviaţia turcă a fost găsit teafăr, de echipele de căutare, şi adus la baza aeriană rusă Hmeymim din Siria, a anunţat, miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a menţionat că operaţiunea a durat 12 ore şi le-a mulţumit tuturor oamenilor care şi-au riscat vieţile lucrând pe tot parcursul nopţii. Președintele rus, Vladimir Putin, a precizat că atât pilotul ucis în Siria, cât și cel salvat vor fi decorați cu Steaua Eroului. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunţase inițial că au fost împuşcaţi mortal.

ȘI MAI TARE PE POZIȚIE Rusia îşi va transfera sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf la baza aeriană Hmeymim din Siria, după incidentul de marți, a anunţat, miercuri, ministrul rus al Apărării. Acesta a luat deja o serie de măsuri în replică la distrugerea bombardierului Su-24 în Siria. Crucişătorul lansator de rachete „Moskva“ a fost transferat de Rusia în largul oraşului sirian Latakia, pentru a distruge toate ţintele aeriene posibile. Autorităţile ruse au anunţat de asemenea că avioane de luptă vor însoţi toate misiunile Moscovei împotriva obiectivelor grupării Stat Islamic din Siria. Înainte ca avionul rus să fie doborât marţi de aviaţia turcă, bombardierele ruse efectuau misiuni fără susţinere aeriană.

UPDATE:

Ankara apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au interese financiare directe în comerţul cu petrol al organizaţiei teroriste, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, care a detaliat măsurile pe care le-ar putea lua Moscova după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rus. ”Acţiunile Turciei reprezintă protecţia de facto a Statului Islamic”, a declarat Medvedev, citat de Russia Today. ”Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere informaţiile pe care le avem despre interesele financiare directe ale unor oficiali turci în furnizarea produselor petroliere rafinate de uzine controlate de SI. Acţiunile nesăbuite şi criminale ale autorităţilor turce au cauzat o escaladare periculoasă a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, care nu poate fi justificată de niciun interes, inclusiv de protejarea frontierelor de stat”, a subliniat Medvedev.

Medvedev a declarat că Rusia ia în considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia şi interzicerea companiilor turce de pe piaţa rusă. Moscova le-a recomandat deja cetăţenilor săi să nu călătorească în Turcia, din cauza ameninţărilor teroriste, motiv pentru care mai mulţi tur-operatori şi-au retras de pe piaţă ofertele pentru Turcia. Rusia ar putea anula, de asemenea, proiectul unui gazoduct menit să transforme Turcia într-o ţară majoră de tranzit pentru gazele naturale ruseşti destinate Europei, precum şi construcţia primei centrale nucleare turce.

UPDATE:

Pilotul militar rus recuperat din Siria afirmă că avionul de vânătoare era în Siria şi că Turcia nu a lansat niciun avertisment, relatează BBC News online. Căpitanul Konstantin Murahtin a fost salvat din Siria într-o operaţiune a forţelor speciale ruse care a durat 12 ore. Nu este clar ce s-a întâmplat cu corpul celuilalt pilot militar rus, omorât de insurgenţi sirieni de etnie turcă.

Citește și:

Avion rusesc doborât de turci - Reuniune de urgență a NATO

Insurgenţii au doborât un elicopter în provincia siriană Hama

Aeronavă siriană doborâtă în spaţiul aerian al Turciei

Talibanii insistă că au doborât cu o rachetă elicopterul prăbuşit în Pakistan

Elicopter plin cu diplomați, doborât peste o școală

Reţeaua teroristă Stat Islamic a doborât un elicopter militar irakian

Forțele azere au doborât un elicopter militar armean

Prima victorie a SUA împotriva SI

Taguri articol
Avion doborâtRusiaTurciaNATOSUA


12