Rusia poate distruge elementele antibalistice NATO din România şi Polonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia poate distruge elementele antibalistice NATO din România şi Polonia

Externe 16 Decembrie 2015 / 18:53 820 accesări

Rusia deţine rachete care pot distruge orice element antibalistic instalat de SUA, avertizează generalul Serghei Karakaiev, şeful Forţelor Strategice ruse, referindu-se la sistemele antirachetă montate de NATO în România şi Polonia. ”Evaluările specialiştilor arată că sistemele antirachetă americane aflate în curs de instalare nu vor putea rezista unui atac intens efectuat de unităţi strategice ruse”, a adăugat oficialul rus, dând asigurări că pe teritoriul Rusiei există sisteme moderne de rachete balistice, ale căror poziţii nu sunt cunoscute de inamici. ”De aceea, Rusia nu intenţionează să monteze rachete strategice în regiunea Arctica; nu sunt necesare”, a explicat şeful Forţelor Strategice ruse.

Preşedintele Vladimir Putin avertiza în urmă cu o lună că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice, ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de SUA în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică. Potrivit liderului rus, pretextele conform cărora sistemele antirachetă din Europa de Est ar viza ameninţările balistice din partea Iranului şi Coreei de Nord ascund adevăratele intenţii ale SUA de a dobândi superioritate militară. La sfârşitul lunii octombrie, Vladimir Putin atrăgea atenţia că extinderea sistemului antirachetă al SUA în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un scenariu foarte periculos. Rusia a avertizat că elementele antirachetă care vor fi instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştientizeze responsabilitatea montării acestor sisteme şi să renunţe la plan, cât nu este prea târziu.

Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, preşedinţia SUA a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă INF. Departamentul american al Apărării a anunţat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a SUA, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului, responsabil de teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune, înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială ale SUA. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa.

Citește și:

NATO va lua măsuri suplimentare pentru a crește ajutorul acordat Turciei

Submarin nuclear rusesc, ca reacţie la sistemul NATO antirachetă?

Şeful Pentagonului acuză Rusia că pune în pericol... ordinea mondială

SUA au testat un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis - THAAD

Taguri articol


12