Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a propus omologului său american, John Kerry, constituirea unei coaliții internaționale antijihadiste din care să facă parte Rusia, SUA și alte state precum Siria și Iran. Lavrov a susținut că este nevoie de o coaliție care să lupte împotriva jihadiștilor în tot Orientul Mijlociu, pentru că nu este normal ca tot greul să fie dus de armata siriană. Discuția telefonică, inițiată de Kerry, survine într-un moment în care există tot mai multe zvonuri potrivit cărora Rusia ar trimite nave și avioane de luptă în Siria. Totodată, mai există informații potrivit cărora trupe rusești ar putea fi angajate în operațiunile de luptă din Siria, iar Washingtonul se teme că Moscova pregătește o intervenție militară pe teritoriul sirian.
Rușii încearcă de mai multe luni să convingă Turcia și Arabia Saudită să facă parte dintr-o coaliție militară care să sprijine armata regimului Bashar Al-Assad în lupta contra Statului Islamic. Gruparea jihadistă continuă să controleze teritorii vaste din Siria și Irak, în ciuda raidurilor aeriene ale actualei coaliții conduse de SUA, putere care dorește, însă, înlocuirea regimului de la Damasc cu unul condus de opoziția moderată siriană. Oficiali americani au declarat că Rusia a trimis în Siria două nave la bordul cărora erau blindate, avioane de vânătoare şi un număr limitat de militari, pentru a sprijini regimul Bashar Al-Assad. La rândul său, NATO a exprimat preocuparea că rușii ar putea trimite armament în Siria.
Rusia este unul dintre principalii susținători ai regimului Al-Assad din Siria. Acest stat se confruntă din martie 2012 cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv mișcarea jihadistă Stat Islamic. Bilanțul războiului depășește 220.000 de morți, iar peste 300.000 de persoane au venit în Europa.