Rusia s-a opus creării unui tribunal ONU pentru zborul MH17

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veto împotriva adevărului

Rusia s-a opus creării unui tribunal ONU pentru zborul MH17

31 Iulie 2015 / 00:00 853 accesări

Rusia a opus un vot de veto unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care ar fi creat un tribunal internaţional pentru judecarea suspecţilor de doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, anul trecut, în estul Ucrainei, relatează Reuters. Unsprezece dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului au votat miercuri pentru proiectul de rezoluţie iniţiat de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, iar trei s-au abţinut, China, Angola şi Venezuela. O rezoluţie este adoptată cu cel puţin nouă voturi şi fără ca Rusia, SUA, China, Marea Britanie sau Franţa să i se opună prin veto.

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de persoane la bord, dintre care aproximativ două treimi erau olandezi. Avionul s-a prăbuşit într-o zonă din estul Ucrainei, aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi. ”Cei care se fac vinovaţi ar putea să creadă că se pot ascunde acum în spatele votului de veto al Federaţiei Ruse. Nu li se va permite să scape de justiţie”, a declarat ministrul australian de Externe, Julie Bishop, în Consiliu. La bordul avionului se aflau 39 de australieni. Ea a anunţat că Australia, Olanda, Malaezia, Belgia şi Ucraina caută de-acum un mecanism alternativ de urmărire penală. Ucraina şi Occidentul îi acuză pe rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei că au doborât avionul cu ajutorul unei rachete ruseşti de tip Buk. Însă Moscova a respins acuzaţiile că le-ar fi furnizat rebelilor sisteme antiaeriene de rachete de tip SA-11 Buk. Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a declarat în Consiliu că niciun vot de veto nu va sta în calea anchetării şi judecării acelei crime odioase.

Rusia a propus propriul proiect de rezoluţie, rival, care îndeamnă ONU să joace un rol mai important în ancheta cu privire la cauzele prăbuşirii avionului şi în care cere să se facă dreptate, dar fără să prevadă înfiinţarea unui tribunal în acest sens. Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina efectuează o anchetă penală cu privire la doborârea zborului MH17. Separat, un raport final asupra cauzelor incidentului va fi prezentat în octombrie, de comisia olandeză pentru securitate.

MAI APROAPE DE ADEVĂR Malaezia este aproape sigură că un fragment de avion găsit pe Insula Reunion din Oceanul Indian provine de la un avion de tip Boeing 777, a declarat, ieri, adjunctul ministrului malaezian al Transorturilor, adăugând că există posibilitatea ca acesta să provină de la zborul MH370 dispărut anul trecut, relatează Reuters. O echipă malaeziană a plecat către Insula Reunion. Sunt necesare două zile pentru a se verifica dacă fragmentul aparţine avionului care asigura zborul MH370. Anchetatorii cred că cineva a oprit intenţionat transponderul zborului MH370, după care avionul şi-a schimbat direcţia de zbor. Cei mai mulţi dintre pasagerii MH370 erau chinezi. Dacă se va dovedi că fragmentul provine de la zborul MH370, experţii vor încerca să refacă traiectoria derivei, înapoi către locul de unde ar fi putut să ajungă pe Insula Reunion. Însă ei avertizează că este puţin probabil ca fragmentul să ofere vreo informaţie precisă despre locul unde s-ar afla epava avionului. Boeing a refuzat să comenteze informația. Un consultant în aviaţie, Greg Feith, a apreciat că, dacă fragmentul provine de la MH370, cea mai mare parte a avionului s-a scufundat, dar bucata de aripă avea buzunare de aer care i-au permis să plutească.

Taguri articol


12