Rusia s-ar pregăti pentru o operațiune terestră în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război pe bune

Rusia s-ar pregăti pentru o operațiune terestră în Siria

Externe 06 Octombrie 2015 / 16:03 1425 accesări

Rusia s-ar pregăti pentru o posibilă operațiune terestră în Siria, împotriva adversarilor președintelui Bashar al-Assad, a relatat, luni seara, postul de televiziune CNN, citând doi responsabili americani din domeniul apărării. Rusia a deplasat în această regiune mai mulți militari și arme pentru a veni în sprijinul armatei siriene, care se pregătește de un atac terestru împotriva forțelor anti-regim. ”SUA consideră că intensificarea activității Rusiei la sol în Siria urmărește mai degrabă atacarea tocmai a acestor forțe decât a elementelor Statului Islamic”, a indicat unul dintre cei doi responsabili. Echipamentele includ mai multe tunuri de artilerie, precum și patru sisteme de lansare multiplă de rachete BM-30 Smerci, considerate a fi arme extrem de precise. Cu câteva săptămâni în urmă, Rusia a deplasat în jur de șase sisteme de artilerie în portul Latakia. Militarii americani credeau la început că ar putea fi vorba de apărarea portului, dar cele mai recente mișcări relevă pregătiri pentru o operațiune la sol, posibil în următoarele zile. Armele rusești au fost reperate la Homs și Idlib și la vest de Idlib, potrivit CNN. Potrivit celor doi responsabili militari americani, Rusia și-a deplasat și echipamente de bruiaj electronic în Siria, ceea ce ar putea oferi Moscovei capacitatea de a bruia avioanele coaliției.

Rusia a anunţat luni că forţele sale de... voluntari se vor alătura luptelor la sol în Siria. Trupele terestre şi forţele aeriene ruse desfăşurate în Siria reprezintă o provocare pentru politicile regionale ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ale preşedintelui american, Barack Obama, şi ale NATO. Prezenţa forţelor terestre ar putea schimba fundamental conflictul, care s-a soldat cu 250.000 de morţi de la izbucnirea sa, în 2011. Deşi Vladimir Putin a declarat că nu va trimite trupe în Siria, planul privind ”mobilizarea voluntarilor” a fost dezvăluit luni de amiralul Vladimir Komoyedov, reprezentantul său militar în Parlament. Amiralul a precizat că ”voluntarii ruși, aflaţi în drum spre Siria, nu pot fi opriţi”. Această tactică este similară cu cea folosită de Rusia pentru a ocupa peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014, şi pentru a-i ajuta pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. În plus, oficiali americani estimează că peste 600 de militari ruşi se află deja pe teritoriul Siriei, pe lângă echipajele aeronavelor militare. De asemenea, corturi pentru aproape 2.000 de persoane au fost văzute la baza aeriană rusă de lângă Latakia, în nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia.

Rusia şi-a intensificat campania de bombardamente declanşată săptămâna trecută în Siria, dar ţintele sale generează preocupare. Oficialii ruşi susţin că bombardează obiective ale grupării Stat Islamic, dar până în prezent au fost vizate mai mult teritorii controlate de alţi insurgenţi, care se opun regimului al-Assad. Raidurile au vizat Armata Cuceririi, o organizaţie islamistă din care fac parte Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei al-Qaida, şi mai multe grupuri seculare, inclusiv unele sprijinite de americani. Grupările insurgente care se opun regimului lui Assad şi organizaţiei Stat Islamic, inclusiv unele susţinute de americani, au anunţat că nu vor mai participa la procesul de pace susţinut de Rusia, pe care o acuză că le ocupă ţara. Separat, un grup de clerici saudiţi influenţi a cerut ţărilor arabe şi musulmane să susţină jihadul împotriva lui Assad şi a aliaţilor săi ruşi şi iranieni, comparând războiul sirian cu ocupaţia sovietică a Afganistanului din anii '80. Deloc descurajată, Rusia ia în calcul și o intervenție în Irak, la cererea autorităților de la Bagdad.

INCIDENT ÎN SPAȚIUL AERIAN TURC Turcia s-a plâns luni seara că un avion rusesc de război i-a încălcat spaţiul aerian duminică, o a doua astfel de încălcare în ultimele zile, ceea ce a determinat Ankara să-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei. Prima incursiune, sâmbătă, a determinat SUA şi NATO să acuze Rusia, iar Ankara să ameninţe cu un răspuns, amplificând perspectivele unei confruntări directe între foştii inamici din Războiul Rece. Ministerul rus al Apărării a anunţat că prima incursiune a avut loc accidental şi că avionul de vânătoare Su-30 a intrat în spaţiul aerian al Turciei câteva secunde. Rusia a dezminţit altă acuzaţie din partea Turciei, potrivit căreia un avion rusesc a luat în cătare două avioane turceşti de vânătoare. ”Incidentul cu un avion rus intrat în spațiul aerian al Turciei a fost utilizat pentru a include NATO într-un război informațional”, a declarat, marți, ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko. ”Includerea în textul declarației NATO a faptului că loviturile aeriene ruse nu vizează poziții ale Statului Islamic și sunt însoțite de victime în rândul civililor nu este decât o confirmare a acestui fapt”, a adăugat el. Potrivit NATO, avioane militare ruse Su-30 și Su-24 au încălcat spațiul aerian al Turciei, în pofida avertismentelor din partea autorităților turce. Secretarul general al NATO,Jens Stoltenberg, a declarat marți că încălcarea spațiului aerian al Turciei de către avioane ruse nu arată ca un accident.

Citește și:

Rusia analizează efectuarea de raiduri în Irak

NATO: Rusia bombardează civili în Siria, nu ISIS

NATO denunţă încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia

Trump își dorește dictatori morți la cârma Orientului Mijlociu

Rusia atacă ISIS sau ațâță războiul civil în Siria?

Taguri articol
RusiaSiriaSUATurciaBombardamenteRăzboi


12