Rusia şi Estonia fac schimb de spioni la frontieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia şi Estonia fac schimb de spioni la frontieră

Externe 27 Septembrie 2015 / 17:16 1536 accesări

Sâmbătă, Rusia şi Estonia au făcut un schimb de... spioni condamnaţi, pe un pod care desparte cele două ţări, relatează BBC News. Eston Kohver, un membru al serviciilor estone de securitate, a fost condamnat, luna trecută, la 15 ani de detenție într-o închisoare rusească. El a fost eliberat în schimbul lui Aleksei Dressen, încarcerat în Estonia, în 2012, pentru spionaj în favoarea Moscovei.

Cazul lui Kohver a provocat un scandal diplomatic, Estonia şi UE insistând că acesta a fost răpit de pe teritoriul eston, o acuzaţie pe care Rusia a respins-o. Dressen, un ofiţer din cadrul poliţiei securităţii estone, a fost găsit vinovat de faptul că a transmis date secrete Rusiei, timp de patru ani după ce Estonia şi-a proclamat independenţa, în 1991. El a fost arestat în 2012, împreună cu soţia, Victoria Dressen, condamnată cu suspendare. Potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), schimbul a avut loc pe un pod de peste râul Piusa, care desparte regiunea rusă Pskov de comitatul eston Polva. Schimbul a fost efectuat în urma unor lungi negocieri, a declarat şeful Serviciului eston pentru Securitate Internă, Arnold Sinisalu. Schimbul a avut loc în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, urmează să se adreseze azi, la New York, Adunării Generale a ONU, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty, care precizează că, în timpul operaţiunii, punctele de frontieră au fost închise. Avocatul lui Kohver, Mark Feigin, a anunţat că schimbul a fost organizat la nivel politic şi planificat în timp, astfel încât să îmbunătăţească imaginea lui Putin înainte de prezenţa sa la ONU.

Parlamentarii UE au îndemnat Rusia, pe 10 septembrie, să-i elibereze pe Kohver, dar şi pe cineastul ucrainean Oleg Senţov şi pe activistul civil ucrainean Oleksandr Kolcenko, catalogând deţinerea acestora drept o încălcare flagrantă a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi Estoniei, prin răpiri ilegale de cetăţeni din cele două ţări. Relaţiile dintre Rusia şi vecinii săi baltici au fost afectate după ce aceştia din urmă au aderat la NATO şi UE, în 2004. Ele s-au înrăutăţit în urma izbucnirii crizei din Ucraina, în contextul în care Rusia este acuzată că-i înarmează pe separatiştii pro-ruşi din est şi le furnizează oameni, ceea ce Moscova dezminte.

Taguri articol


12