IMPAS PE TOATE PLANURILE O întâlnire mult-aşteptată între preşedintele american şi omologul său rus, prima de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin a avut loc în Mexic, în paralel cu desfăşurarea Summit-ului G20. Poziţiile celor două ţări sunt mai depărtate ca niciodată pe subiecte de mare interes precum scutul anti-rachetă, criza din Siria sau impasul referitor la ambiţiile nucleare ale Iranului. La finalul întâlnirii, preşedintele Obama s-a arătat mai diplomat ca niciodată, un semnal asupra diferenţelor dintre cele două mari puteri. Liderul de la Washington a afirmat că au convenit asupra necesităţii de a construi în domenii în care au avut succes, chiar dacă există domenii de dezacorduri.
Cel mai important pentru Barack Obama este să obţină ajutorul Rusiei în rezolvarea urgentă a crizei din Siria. În replică, preşedintele Putin l-a invitat pe omologul său american în vizită în Rusia. Apoi, în scurt timp s-a anunţat că Rusia, China şi Iranul vor desfăşura în următoarele săptămâni manevre militare comune în Siria. Aceste manevre, cele mai ample din istoria Orientului Mijlociu, vor reuni circa 90.000 de militari din forţele terestre, navale şi aeriene. Circa 12 nave ale marinei chineze au primit autorizaţie să treacă prin canalul Suez şi vor ajunge în apropiere de coastele siriene în două săptămâni. Exerciţiile vor include şi circa 400 de avioane şi 1.000 de tancuri. În plus, vor mai lua parte submarine şi un portavion rus. Siria va profita de aceste exerciţii pentru a testa rachete sol-aer şi sisteme de apărare antiaeriană.
RĂZBOIUL GESTURILOR Întâlnirea preşedinţilor rus şi american a făcut şi deliciul amatorilor de interpretări ale limbajului corporal, obligând Casa Albă să facă precizări cu privire la atmosfera discuţiilor. Atunci când Vladimir Putin a studiat cu atenţie podeaua, oare vrea să îşi exprime dezacordul faţă de presiunile lui Obama în legătură cu situaţia din Siria? Atunci când Barack Obama a strâns din ochi, oare acest lucru însemna că adjectivul serioase utilizat de către omologul său pentru a califica discuţiile lor era, de fapt, un eufemism pentru a descrie o întâlnire mult mai animată? Iar acel mic zâmbet al lui Putin, în momentul când l-a invitat pe Obama la Moscova, era, oare, un indiciu al unei destinderi a relaţiilor între cei doi? În timp ce Barack Obama şi Dmitri Medvedev se adresau unul altuia pe numele mici, la Los Cabos, Barack Obama şi Vladimir Putin au utilizat expresia „domnule preşedinte”. Aşezaţi unul lângă altul pe scaune de ratan, au fost mai degrabă tensionaţi în cursul tradiţionalei şedinţe foto de la începutul întâlnirii.
Nu este pentru prima dată când are loc un război al gesturilor între cele două părţi. Întâlnirea dintre Barack Obama şi Dmitri Medvedev de anul trecut, din Franţa, a determinat Casa Albă să dezmintă existenţa vreunor fricţiuni cu Rusia. Ambasadorul SUA la Moscova Mike McFaul le-a recomandat jurnaliştilor să studieze gesturile obişnuite ale lui Putin, care reflectă în general personalitatea sa dură.