Lumea artistică tomitană, în special cea aflată în slujba muzei Thalia, este profund îndurerată la aflarea veştii că apreciatul actor Eugen Mazilu a păşit în lumea umbrelor. Inima regretatului om de cultură, actor şi director al „Dramaticului” constănţean a încetat să mai bată, ieri după-amiază, în jurul orei 16.00, după o îndelungată suferinţă. Luna aceasta, când şi-a aniversat şi ziua de naştere, pe 9 august, actorul Teatrului de Stat Constanţa fusese supus unei intervenţii chirurgicale, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, după ce a suferit un infarct mezenteric.
Până nu demult, publicul l-a putut vedea şi admira în comediile de succes ale Teatrului de Stat Constanţa: „Scaiul” de Georges Feydeau, în regia lui Ion Lucian, „Să ne răzbunăm, iubito!”, de Georges Feydeau, „Pescăruşul”, de Cehov, în regia lui Ion Cărmăzan.
Născut la 9 august 1949, Mazilu a absolvit, în 1972, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorilor Ion Cojar şi Constantin Codrescu. Din 1985 şi până în 1990, Eugen Mazilu a condus destinele Teatrului Dramatic din Constanţa. Actorul a debutat la Constanţa în anul 1973, în spectacolul „Io, Mircea Voievod”, în regia lui Constantin Dinischiotu. Sub bagheta regizorală a unor mari regizori, precum Silviu Purcărete sau Ion Maximilian, Constantin Dinischiotu, Dominic Dembinski sau Ion Lucian, regretatul actor a interpretat, cu multă dăruire şi sensibilitate, partituri actoriceşti deosebite. El a interpretat peste o sută de roluri în spectacole precum „Capul de răţoi” de George Ciprian, în regia lui Dominic Dembinski, „Jucătorul de table”, de Ion Coja, în regia lui Ioan Maximilian, „Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Dominic Dembinski, „Oedip” după Sofocle şi Euripide, în regia lui Andrei Mihalache şi Dominic Dembinski, „Macbeth” de William Shakespeare, regia Andrei Mihalache, „Căsătoria” de Gogol, regia Andrei Mihalache sau „Revizorul” de Gogol, regia Tudor Mărăscu.
„Eugen Mazilu a fost una dintre marile personalităţi ale culturii dobrogene şi nu numai, unul dintre actorii de mare vocaţie ai generaţiei sale, un actor cu un har deosebit, un artist care, la fiecare reprezentaţie, avea publicul său. A fost un om deosebit, cu un suflet mare, un coleg minunat. A ştiut să gestioneze foarte bine momentele în care a fost director al teatrului din Constanţa şi să-i dea anvergura de peste ani”, a spus, cu regret, directorul de producţie al Teatrului de Stat Constanţa, Bogdan Caragea.