S-a stins autorul Obeliscului din Costinești

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a stins autorul Obeliscului din Costinești

Cultură 20 Martie 2016 / 16:41 3265 accesări

Sculptorul Wilhelm Demeter

Sculptorul Wilhelm Demeter

„Arc peste timp”

„Arc peste timp”

Este doliu în cultura dobrogeană! Unul dintre marii artiști plastici contemporani care au creat la Constanța, sculptorul Wilhelm Demeter, s-a stins din viață duminică dimineață, la vârsta de 80 de ani. Născut pe 1 ianuarie 1936 la Zaul de Câmpie din județul Mureș, Wilhelm Demeter s-a stabilit la Constanța în anul 1961, căsătorindu-se cu regretata artistă Ana Mirena. A studiat la Liceul de Artă din Târgu Mureş și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secţia Sculptură, din Bucureşti. În 1970 a obținut o bursă de documentare în Italia. Printre lucrările cunoscute pe care și-a pus amprenta se află cea din marmură și oțel „Arc peste timp”, de 14 metri înălțime, realizată în 1998 și amplasată în Parcul Arheologic din Constanța, în vecinătatea Prefecturii, „Semnalul de tabără” (1972), înalt de 12 metri, cunoscut azi sub numele de „Obelisc”, din stațiunea Costinești, „Pescărușii” de la Tulcea și „Sculptură cinetică” din oţel colorat, de la sediul administrativ Petromidia, realizată în 1995.

„Cel mai important și semnificativ artist sculptor de la malul mării, Wilhelm Demeter, ne părăsește într-un timp de primăvară peste care ninge, însoțindu-ne aievea cu păreri de rău pentru o lume care a fost. O lume construită de el, cu artiști și pentru artiști, o filială locală a UAP din România ce lua ființă în 1964, numită deseori, cu haz, „wiliala” din Constanța”, a spus criticul de artă Alice Dinculescu. Despre creația regretatului sculptor, criticul de artă Florica Cruceru scria în nr. 2 al revistei „Tomis” din 1998: „Rigoarea creației sale constă nu numai în claritatea, în limpezimea compozițiilor, ci și în știința eliminării elementelor echivoce și, evident, în finisarea pe care o aminteam, rezultantă a șlefuirii și polisării materialelor”.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), filiala Constanța, și preşedinte onorific din 1998, Wilhelm Demeter a participat din 1961 la expoziţii colective la Constanţa, expoziții anuale de stat şi saloane de desen şi gravură. A avut expoziții internaționale și la Milano (1969), Bagdad (1987), Sevilla (1992), Yokohama (1998). A participat la importantele tabere de sculptură de la Galați și Lăzarea.

Pentru activitatea sa a fost distins de UAPR cu premii pentru sculptură (1963, 1985), Ordinul „Meritul Cultural” (1968), Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în gradul de cavaler (2000).

Mirela STÎNGĂ

mirela.stinga@telegrafonline.ro

Citește și:

Pictorul Gheorghe Firică va fi înmormântat sâmbătă

Exclusivitate „Telegraf“: A murit artistul care a pictat Cazinoul

Rămas bun, Ana Mirena!



12