Salvăm arhivele sau cazăm gratis generali pe timpul verii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salvăm arhivele sau cazăm gratis generali pe timpul verii?

Eveniment 02 Martie 2011 / 00:00 1456 accesări

ARHIVELE, ÎN PARAGINĂ. Reprezentanţii Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului încearcă de mai mulţi ani să convingă autorităţile să le pună la dispoziţie un spaţiu adecvat depozitării şi păstrării documentelor unice ale judeţului şi cetăţenilor acestuia. “Condiţiile de depozitare a documentelor pe care noi le avem, din 1878 şi până în prezent, sunt neprielnice. Nu sunt încăperi încălzite, spaţiile au gradul de umiditate foarte ridicat, iar de trei ani nu avem nici măcar lumină. Identificăm dosarele cu o lanternă cumpărată din buzunarul propriu. În orice stat civilizat, arhivele naţionale sunt un adevărat templu al culturii. La noi este un cimitir de documente”, a declarat directorul Serviciului Judeţean ale Arhivelor Statului, Virgil Coman. În prezent, Serviciul Judeţean al Arhivelor Statului are la nivelul oraşului mai multe locaţii unde ţine aceste documente, spaţii care sunt total necorespunzătoare, pline de igrasie şi umezeală. Analizând solicitările repetate ale Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale - Constanţa privind necesitatea funcţionării într-un sediu adecvat, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a promovat în 2009 Hotărârea nr. 153, aprobată la vremea respectivă de toţi cei 34 de consilieri judeţeni participanţi la şedinţă. Conform acelei hotărâri, CJC, în calitate de proprietar al imobilului situat în municipiul Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr 106, a dispus darea în administrare Arhivelor Naţionale a unei suprafeţe de 1.435 mp din clădire, reducând astfel cota ocupată de Centrul Militar Zonal (CMZ) de la 2.776 mp la 1341 mp, cu asigurarea accesului separat şi a funcţionării optime, în zone separate total, a fiecărei instituţii.

HOTEL PE BANII CONSTĂNŢENILOR. Decizia CJC a venit după ce, începând cu 2006, CMZ şi-a redus activitatea ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu, având în prezent doar 14 angajaţi care lucrau într-un spaţiu de aproximativ de 3.000 de mp. “Am fost însărcinat de preşedintele CJC pentru a merge împreună cu o comisie să inventariem spaţiile clădirii unde funcţionează CMZ. După ce am verificat absolut toate camerele, pot spune că sunt foarte multe care nu justifică activitatea. Mai exact, am descoperit că existau 11 dormitoare de două, trei sau patru paturi, fiecare cu baia lui, unde erau cazaţi pe timpul verii diferiţi ofiţeri de la Bucureşti. De asemenea, magaziile de la subsol erau goale, nefiind folosite de nimeni”, a declarat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir. Potrivit unui comunicat al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, “ca o reacţie la hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa, directorul executiv al CMZ, Andrei Murineanu, membru de facto al PDL şi purtător de trese de colonel, împreună cu ofiţeri superiori din cadrul MAPN, îngrijoraţi de pierderea “capacităţii de cazare turistică” pe perioada estivală, au întreprins demersuri de blocare a acestei hotărâri, tergiversând punerea în aplicare în detrimentul fondului arhivistic al judeţului, cu riscul distrugerii iremediabile a acestuia”. Având în vedere toate acestea, CJC, care plăteşte toate utilităţile clădirii, a solicitat instituţiilor sistarea utilităţilor către CMZ. “De fapt, aşa numita sistare a utilităţilor la CMZ este un demers al nostru legal, de punere în aplicare a HCJ 153/2009, respectiv de realizare a celor trei branşamente separate pentru fiecare instituţie găzduită în imobil şi de acordare în final a spaţiului necesar arhivelor naţionale şi salvare a fondului de documente, adică a istoriei Dobrogei şi cetăţenilor acesteia”, se menţionează în comunicatul CJC.

MINCIUNI ŞI DEMAGOGIE. În încercarea de a profita electoral de această ocazie, prefectul a făcut luni o serie de acuzaţii la adresa preşedintelui CJC, afirmând că prin acţiunea sa blochează activitatea Serviciului 112, care funcţionează în aceeaşi clădire cu CMZ, la mansardă. “Prefectul nu a făcut altceva decât să creeze o nouă diversiune împotriva intereselor locuitorilor acestui judeţ. A avut fel şi fel de luări de poziţie mincinoase şi demagogice. Această minciună trebuie oprită. Cum aş putea să blochez activitatea Serviciului 112, când eu am fost cel care a înfiinţat acest serviciu în 2004, fiind printre primii trei preşedinţi de CJ din ţară care au reuşit implementarea 112 la nivel judeţean? Toate adresele de debranşare de la utilităţi vizează CMZ, care refuză să pună în aplicare o hotărâre a CJC din 2009. Mai mult decât atât, atacul în contencios al prefectului este un abuz în serviciu, pentru că nu poţi în martie 2011 să ataci o hotărâre emisă în mai 2009!!! Ce uită Pinochio să spună opiniei publice este faptul că LEGEA îi permite să atace în contencios administrativ o hotărâre de Consiliu local sau judeţean în maximum şase luni de la comunicare, iar în situaţii excepţionale, în termen de 12 luni”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Potrivit preşedintelui CJC, din nefericire pentru prefect, CJC este mai interesat de salvarea documentelor unice şi de nepreţuit pentru istoria Dobrogei decât să asigure cazare gratuită la mare unor ofiţeri superiori din MAPN, pe banii cetăţenilor judeţului Constanţa.



12