156 de ani se împlinesc, în această sâmbătă, de la Unirea Principatelor Române. Momentul de la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei, a fost evocat vineri dimineață, cu o zi în avans, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Manifestarea culturală intitulată „24 ianuarie 1859 - Mica Unire” s-a desfășurat în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, unde se află pictată în frescă istoria poporului român.
Deschiderea evenimentului s-a făcut cu o recapitulare interactivă a principalelor momente decisive pentru făurirea statului național: revenirea Dobrogei în granițele patriei-mamă în urma Războiului de Independență (1877-1878) și Marea Unire de la Alba Iulia, înfăptuită la 1 Decembrie 1918. „Niciuna dintre aceste realizări nu ne-a fost dată de pomană de marile state ale lumii”, a spus muzeograful dr. Lavinia Gheorghe.
„24 ianuarie 1859 este momentul în care am devenit români. Până atunci eram moldoveni, munteni... Odată cu această unire, am devenit români. Unirea Principatelor este rezultatul voinței unei generații întregi, o generație extraordinară. A fost nevoie de sacrificiu, de voință, de inteligență, a fost nevoie să se pună interesul general deasupra celui personal”, a spus lect. univ. dr. Răzvan Pantelimon de la Universitatea „Ovidius”.
În programul manifestării artistice au fost incluse comunicări susținute de elevii prezenți la eveniment, dar și momente artistice.