Sărbătoarea tradiţiilor turco-tătare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Festival de amploare

Sărbătoarea tradiţiilor turco-tătare

Cultură 08 Septembrie 2012 / 00:00 794 accesări

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco - Tătar a debutat, vineri, la orele prânzului, cu parada costumelor populare, pe traseul Sala Sporturilor - Capitol - Dacia - Teatrul de Vară „Soveja”. Sute de reprezentanţi ai ansamblurilor folclorice turco-tătare din România, Turcia, Bulgaria şi Macedonia au defilat cu steaguri, bannere, caleşti, trăsuri şi călăreţi, spre uimirea şi admiraţia constănţenilor. Evenimentul, care continuă şi în această sâmbătă, este organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), cu sprijinul Guvernului României şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi al autorităţilor locale şi judeţene.

După participarea la paradă, organizatorii şi reprezentanţii delegaţiilor din Balcani şi Asia Mică au avut o întrevedere, la sediul Prefecturii Constanţa, cu autorităţile locale şi judeţene. Oaspeţii au fost primiţi de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Daniel Constantinescu, subprefectul Aidun Curt-Mola şi şeful Serviciului Relaţii internaţionale din cadrul Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana. La acest eveniment au fost prezenţi: Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, şi deputatul în Parlamentul de la Ankara Kazim Kurt, alături de preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, deputatul Amet Aledin şi candidatul UDTTMR la funcţia de deputat, Amet Varol, care i-au însoţit pe şefii delegaţiilor şi ansamblurilor din străinătate.

DOBROGEA - MODEL DE CONVIEŢUIRE INTERETNICĂ „Dobrogea şi judeţul Constanţa sunt un exemplu pentru modul de convieţuire între toţi cetăţenii, indiferent de naţionalitate sau religie. Acest model ar trebui exportat în alte ţări, pentru a nu mai exista conflictele interetnice permanente din acele regiuni care au astfel de probleme. Noi, românii de religie creştină, respectăm religia musulmană, precum şi musulmanii turco-tătari respectă religia creştină şi încercăm împreună să ne dezvoltăm din punct de vedere cultural, social şi economic, chiar dacă această criză economică mondială pe care au generat-o alţii ne-a afectat din toate punctele de vedere. Aceste acţiuni pe care le organizează UDTTMR în judeţul Constanţa demonstrează că ştim să trecem peste aceste situaţii delicate, având în vedere că am depăşit împreună multe dificultăţi. Cel mai important lucru este această încredere între noi, care ne va duce pe drumuri importante, încrederea fiind cea mai importantă definiţie a relaţionării între oameni”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. “Sper să dezvoltăm împreună nu doar proiecte culturale de anvergură, ci mai ales economice”, a adăugat şeful administraţiei judeţene. „Un exemplu evident al convieţuirii paşnice şi al respectului interetnic a fost comportamentul constănţenilor la paradă, care, deşi a ţinut câteva minute traficul în loc, nu a atras nicio reacţie ostilă”, a declarat, la rândul său, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep. Consulul General al Turciei la Constanţa, Fusun Aramaz, a mulţumit autorităţilor pentru susţinere, spunând că festivalul confirmă puternicele relaţii culturale şi economice dintre România şi Turcia. La finalul întrevederii, oaspeţii şi gazdele şi-au oferit cadouri simbolice precum cataloage, mici tablouri, obiecte tradiţionale şi plachete.

DESCHIDEREA OFICIALĂ Seara, Teatrul de Vară „Soveja” a găzduit evenimentul de deschidere oficială a festivalului. După imnurile României şi Turciei, organizatorii şi şefii delegaţiilor din străinătate au urcat pe scenă, alături de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care a rostit un discurs tradus în limba turcă şi a fost aplaudat de sutele de spectatori. „Acest festival a cărui gazdă suntem şi noi, cei din CJC, trebuie să confirme valoarea puternică a naţiunii tătare şi ceea ce noi toţi trebuie să ducem mai departe. Ştiu că mulţi dintre dvs. m-aţi susţinut în mandatele precedente şi mă susţineţi şi acum, astfel că vă asigur, în numele judeţului Constanţa, că voi fi mereu lângă dvs., etnia tătară, de care sunt mândru. Vă doresc un festival mai bun ca cel de anul trecut şi mai slab ca cel de anul viitor!”, a declarat preşedintele CJC. În timpul discursului, acesta l-a remarcat în mulţime şi pe fostul său profesor de matematică: „Pe mine m-a învăţat matematică un musulman, încă un exemplu de convieţuire interetnică”.

Seara a continuat cu o reprezentaţie spectaculoasă a orchestrei din Bursa, Turcia, iar apoi cu evoluţia ansamblurilor tradiţionale.

În această sâmbătă, de la ora 10.00, parada costumelor tradiţionale se mută la Medgidia, iar între orele 16.00 şi 18.00, în Parcul Tăbăcărie, din Constanţa, vor avea loc lupte tătăreşti Kureş. Începând cu ora 18.30, Teatrul de Vară „Soveja” va găzdui spectacolul şi festivitatea de închidere a festivalului.



12