„Save The Children“ a publicat numele a 373 de copii ucişi în Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un război fără învingători

„Save The Children“ a publicat numele a 373 de copii ucişi în Gaza

Externe 07 August 2014 / 00:00 536 accesări

Israelul şi mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, respectau, ieri, un armistiţiu de 72 de ore obţinut datorită medierii Egiptului şi SUA. Trupele israeliene s-au retras după 29 de zile de ofensivă aeriană, apoi terestră. În acest context, numele şi vârstele a 373 de copii ucişi în Fâşia Gaza, în cursul intervenţiei israeliene, au fost publicate ieri pe o pagină întreagă, pe fond negru, în principalele cotidiane britanice, la iniţiativa organizaţiei „Save The Children“.

Cu titlul ”În memoria celor 373 de copii ucişi în Gaza”, care se referă la datele comunicate de ONU şi de Ministerul palestinian al Sănătăţii privind copiii ucişi între 8 iulie şi 3 august, această pagină de publicitate plătită de organizaţia neguvernamentală a fost publicată în ”The Guardian”, ”The Times”, ”Daily Telegraph” şi ”The Independent”. ”Numele copiilor, dintre care unii aveau doar câteva luni, scrise cu alb pe fond negru, arată tragedia care s-a abătut asupra copiilor din Gaza”, a afirmat Justin Forsyth, directorul „Save The Children“. ”Moartea unui copil este deja prea mult, dar cea a 373 este o atrocitate care pătează conştiinţa lumii. Ajutaţi-ne să garantăm că aceştia sunt ultimii”, scrie organizaţia sub lista numelor, cerând un ”armistiţiu permanent”. ”Pentru binele copiilor şi al familiilor lor, sperăm că acest armistiţiu va dura. Este absolut necesar, pentru că serviciile esenţiale din Gaza au fost distruse complet şi este greu să ajungem la copiii cei mai vulnerabili, victime ale acestui conflict”, a declarat David Hassell, din cadrul organizaţiei britanice. ”Nu sunt suficiente 72 de ore pentru a face faţă distrugerilor şi nevoilor umanitare”, a adăugat el. ”Pe termen lung, avem nevoie de un acord de pace care apără demnitatea şi securitatea israelienilor şi palestinienilor şi care include încheierea blocadei, pentru a permite Fâşiei Gaza să înceapă să se refacă”, a continuat el.

CRIMINAL ARESTAT Un palestinian prezentat drept ”creierul” răpirii şi uciderii a trei tineri israelieni, în iunie, a fost arestat în Cisiordania ocupată, a anunţat, marţi, Poliţia. ”Acum o lună, forţele israeliene de securitate l-au arestat în tabăra de refugiaţi Shuafat, la nord de Ierusalim, în Cisiordania, pe Hossam Kawasmeh, suspectat că a condus unitatea de comando care i-a răpit şi asasinat pe cei trei adolescenţi israelieni. Cei trei tineri, care frecventau o şcoală religioasă, au fost găsiţi morţi la 30 iunie, în apropiere de un drum unde au fost văzuţi ultima dată, cu două săptămâni înainte, făcând autostopul în Cisiordania. Hossam Kawasme ar fi recunoscut că a primit sprijin financiar din partea Hamas pentru a recruta şi înarma unitatea de comado care i-a răpit şi ucis pe cei trei tineri. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Hamas că este responsabilă de răpire, fapt dezminţit de mişcarea islamistă. Cu o lună înainte de lansarea operaţiunii israeliene în Gaza, armata a efectuat o vastă urmărire în Cisiordania ocupată, pentru a-i găsi pe cei trei tineri studenţi şi a destructura infrastructurile politice şi de caritate ale Hamas. Aproape 600 de palestinieni au fost arestaţi, dintre care două treimi sunt membri Hamas. Însă Israelul caută în continuare doi palestinieni, Marouane Kawasmeh şi Amer Abu Eisheh, prezentaţi de la sfârşitul lui iunie ca fiind suspecţi de implicare în această afacere, a precizat, marţi, Poliţia israeliană.

PAGUBE DE MILIARDE Războiul din Fâşia Gaza a cauzat pagube de între patru şi şase miliarde de dolari, a anunţat, marţi, ministrul palestinian adjunct al Economiei, Tayssir Amro, potrivit căruia ţările donatoare urmează să se reunească în Norvegia, în septembrie. Această cifră nu ia în calcul decât pagubele directe asupra economiei din Fâşia Gaza şi ar putea creşte odată ce vor fi adăugate consecinţele indirecte asupra populaţiei. Un calcul mai exact se va face în momentul reinstalării liniştii în enclava palestiniană, suprapopulată şi aflată sub blocadă. În afară de sutele de case distruse, de o săptămână, unica centrală electrică din Fâşia Gaza a încetat să funcţioneze după un bombardament israelian. Enclava palestiniană, afectată din 2006 de o blocadă impusă de Israel, suferă de lipsă cronică de apă şi are probleme importante de aprovizionare cu electricitate.

NIMENI NU A CÂȘTIGAT RĂZBOIUL Majoritatea israelienilor consideră că nimeni nu a câştigat războiul dintre statul evreu şi Hamas, după armistiţiul de 72 de ore care a intrat în vigoare marţi, arată un sondaj de opinie publicat ieri. 51% dintre israelienii intervievaţi au răspuns că niciuna dintre părţi nu s-a impus. În schimb, 36% dintre israelieni afirmă că ţara lor a câştigat, în timp ce 6% cred că Hamas, restul neexprimându-şi nicio opinie. Sondajul arată, de asemenea, că 56% dintre israelieni consideră că obiectivele fixate de Guvern - distrugerea tunelurilor între Fâşia Gaza şi teritoriul israelian şi aducerea unor lovituri puternice mişcării Hamas - nu au fost atinse decât parţial. Totodată, 77% dintre israelieni consideră excelent sau bun modul în care premierul Netanyahu a condus operaţiunea Limită de Protecţie. Acest sondaj a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 442 de persoane, cu o marjă de eroare de 5,2%. În timpul acestei operaţiuni, armata israeliană a suferit cele mai grele pierderi de la războiul împotriva mişcării libaneze Hezbollah din vara lui 2006, cu 64 de militari ucişi. Trei civili au murit, de asemenea, în cele 29 de zile ale ofensivei aeriene şi terestre care s-a soldat cu aproximativ 1.900 de morţi palestinieni, majoritatea civili.

UN PRIMAR UNGUR A SPÂNZURAT MANECHINE REPREZENTÂND LIDERI ISRAELIENI

Ambasadorul Israelului în Ungaria a cerut Guvernului maghiar să deschidă o anchetă în cazul unui primar al unei localităţi din nord-estul acestei ţări, apropiat de partidul de extremă dreapta Jobbik, care a ordonat spânzurarea unor manechine reprezentând lideri israelieni. Mihaly Zoltan Orosz, primarul localităţii Erpatak, a fost filmat în timp ce ordona spânzurarea unor manechine reprezentându-i pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi pe fostul preşedinte Shimon Peres, în semn de protest faţă de conflictul din Fâşia Gaza. ”Conducerea Israelului este în serviciul Antihristului”, a afirmat Mihaly Orosz, care poate fi auzit într-o înregistrare video difuzată pe internet. ”Guvernul Ungariei trebuie să acţioneze acum pentru a stopa aceste acte extrem de periculoase”, a cerut ambasadorul Israelului la Budapesta, Ilan Mor. Ministrul ungar de Externe a condamnat acest incident, denunţând utilizarea conflictului de către primar pentru a incita la ură.

„BOMB GAZA“ O aplicaţie mobilă, denumită „Bomb Gaza“, în care utilizatorii pretind că fac parte din armata israeliană şi bombardează Gaza, a fost eliminată din magazinul online Google, a declarat, luni, un reprezentanat al companiei. Aplicaţia „Bomb Gaza“, care era disponibilă pentru telefoanele şi tabletele cu sistem Android, a fost descărcată de 1.000 de ori de la lansarea ei, pe 29 iulie, potrivit datelor App Store. Scopul acestei aplicaţii era de... a lansa bombe şi a evita uciderea civililor. Aparent concepută pentru a ofensa, aplicaţia reflecta conflictul real din Gaza. După lansarea aplicaţiei au apărut foarte multe comentarii din partea utilizatorilor, care s-au arătat indignaţi că unui astfel de joc i-a fost oferită o platformă Google, deşi au fost şi persoane care au apărat poziţia israeliană. Unii dintre utilizatori au precizat că, dacă aplicaţia nu este eliminată, vor începe un boicot faţă de Google.

În afară de „Bomb Gaza“, există şi alte aplicaţii care fac referire la conflictul dintre Israel şi Palestina. Astfel, pe piaţă există un alt joc numit „Gaza Assault: Code Red“ (cu un rating de cinci stele), precum şi „Iron Dome“. ”Eliminăm aplicaţii din Google Play care încalcă politicile noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Google, confirmând că jocul a fost scos din magazinul online. Cu toate acestea, Google nu a precizat care sunt politicile pe care jocul le-a încălcat. Potrivit tabloidului britanic ”Daily Mail”, aplicaţia este încă valabilă pe Facebook.



12