Scandal la dezbaterea raportului de mediu pentru Master Planul Portului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scandal la dezbaterea raportului de mediu pentru Master Planul Portului

04 Februarie 2016 / 18:43 1120 accesări

În aceste momente se desfășoară, în Terminalul de pasageri al Portului Constanța, o dezbatere publică privind definitivarea raportului de mediu pentru Master Planul Portului Constanța. La acțiune participă și reprezentanți ai portuarilor, sindicatelor din port, dar și ai ONG-urilor de mediu. Așa cum era de așteptat, sindicaliștii, aprigi contestatari ai strategiei de dezvoltare a portului pentru următorii 30 de ani, au iscat un adevărat scandal. Ei se plâng nu atât de impactul pe care strategia de dezvoltare a portului îl va avea asupra mediului, cât despre locația aleasă pentru dezbatere, despre care ei spun că e nepotrivită, dar și de faptul că nu reușesc să înțeleagă nimic din cele prezentate. Deși unii au spus că nu au avut cu ce să ajungă la dezbatere, că locația aleasă este la mare distanță, conducerea portului i-a contrazis și a menționat că le-a pus la dispoziție mijloace de transport. Totodată, și-au exprimat nemulțumirea că portul vechi se dorește a fi transformat în port turistic. Reprezentanți ai ONG-urilor au spus că sunt de acord cu dezvoltarea economică a portului, dar fără ca aceasta să aibă un impact semnificativ asupra mediului.

„Nu știu cum s-au luat de pe teren cifrele de zgomot. Nu se specifică în raport modul în care s-a făcut această hartă a zgomotului. Vrem date mai detaliate”, a spus reprezentantul ONG-ului Green Pact, Victor Maxim. Cu alte cuvinte, cei care au participat la dezbatere au fost împărțiți în două grupuri: cei care nu au fost de acord cu Master Planul Portului Constanța și cei care au contestat raportul de mediu. „Nu s-a înțeles. Acest Master Plan este defapt o planificare strategică pe partea de business a portului. Toate proiectele propuse au fost evaluate la un nivel global legat de impactul pe care îl vor avea asupra mediului. Pentru fiecare proiect atunci când se va propune și se va promova, se vor face studii de impact care vor analiza tot mai în detaliu toate problemele”, a spus reprezentantul consultantului pe probleme de mediu IPTANA, Valeria Gatu. Atât sindicaliștii cât și reprezentanții ONG-urilor au cerut refacerea raportului. „Vom reface raportul în măsura în care toate cerințele sunt pertinente. Vom vedea dacă factorul social nu a fost luat în calcul așa cum ar trebui”, a mai spus Valeria Gatu.

Propunerile celor prezenți vor fi analizate de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, iar în termen de 15 zile, raportul de mediu va primi sau nu avizul favorabil.

„În cazul în care nu va primi avizul, vom revizui exact partea care ne este solicitată din punct de vedere al legislației de mediu. Am înțeles că ONG-urile vor mai multe amănunte legate de datele pe care le-am folosit în raport. Probabil că se vor atașa într-o anexă”, potrivit reprezentantului IPTANA.

Taguri articol


12