Sclavia modernă din Marea Britanie, un fenomen în expansiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sclavia modernă din Marea Britanie, un fenomen în expansiune

Externe 01 Octombrie 2014 / 00:00 645 accesări

Marea Britanie se confruntă cu o intensificare a fenomenului sclaviei moderne, victimele, dintre care multe provin din România şi Polonia, fiind tratate ca vitele, vândute şi tatuate de membrii grupărilor care vor astfel să-şi marcheze proprietatea, relatează ”Daily Mail”. Numărul victimelor aduse ilegal în Marea Britanie a crescut cu 20%, de la 2.255 în 2012, la 2.744 în 2013, potrivit UK Human Trafficking Centre. Traficanţii de persoane îşi extind operaţiunile de la prostituţie şi fabrici de droguri, la spălătorii manuale de maşini şi misiuni caritabile fictive. Victimele sunt vândute şi cumpărate pentru numai 200 de lire sterline (256 de euro) şi puse să muncească sub ameninţarea violenţelor împotriva lor sau a familiilor lor. Multe dintre victime sunt copii est-europeni aduşi în Marea Britanie pentru a cerşi pe străzi, în timp ce traficanţii le fură ajutoarele sociale primite de la stat. Adulţii sunt păcăliţi să vină să lucreze în Marea Britanie, adesea prin site-uri de recrutare sau prin agenţii matrimoniale, cu promisiunea unor slujbe bine plătite sau studii. Dar când ajung în ţară, sunt forţaţi să lucreze ca prostituate, la ferme ilegale de canabis, în construcţii sau la ferme izolate.

Victimele provin din 86 de ţări, cele mai multe fiind din România şi Polonia. În mod şocant, o cincime, respectiv 602 victime, sunt copii, iar mulţi dintre aceştia sunt forţaţi să cerşească, să se prostitueze sau să lucreze ca sclavi în locuinţele unor persoane. Există un număr tot mai mare de victime britanice (una din 14), dintre care multe sunt persoane fără adăpost şi vulnerabile, păcălite să muncească pentru familii nomade sau trimise în Suedia şi Norvegia, unde pavează drumuri şi alei, 14 ore pe zi.

DROGURI ȘI PROSTITUȚIE DE MILIARDE! Traficul de droguri şi prostituţia au contribuit la Produsul Intern Brut (PIB) britanic cu aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) în 2013, potrivit Biroului Naţional de Statistică (ONS). Contribuția reprezintă aproximativ 0,5% din ”bogăţia produsă global”, şi anume cea măsurată prin PIB. Institutul pentru Statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizată de obicei pentru estimarea bogăţiei unei naţiuni, pentru anii de criză financiară. Aceste noi date au integrat şi alte schimbări, în cadrul noilor norme europene - cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investiţie şi nu ca un consum, lucru valabil şi în privinţa materialului militar. La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 - aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) - a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea în considerare a traficului de droguri şi prostituţiei. Alte activităţi ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool şi tutun, erau deja contabilizate.

În pofida integrării ansamblului modificărilor aduse modului de calcul (droguri, prostituţie, R&D, echipament militar, între altele), creşterea britanică a fost confirmată la acelaşi nivel, şi anume de 1,7% în 2013. Cu titlul de comparaţie, în Spania, Institutul Naţional de Statistică (INE) a apreciat că aceste activităţi au reprezentat 0,85% din PIB în 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. În anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro. Institutul European pentru Statistici, Eurostat, le-a dat termen până în septembrie statelor membre să integreze traficul de droguri şi prostituţia în statisticile lor naţionale, apreciind că este vorba despre tranzacţii comerciale liber consimţite. Aceste noi norme au creat polemică în mai multe ţări. Franţa a refuzat să contabilizeze prostituţia, apreciind că nu este o activitate comercială liber consimţită. Suedia, unde achiziţionarea de servicii sexuale este o infracţiune, a anunţat că nu are de făcut ajustări.

Taguri articol


12