Se apropie cea mai lungă noapte culturală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prin muzee, pe-nserat

Se apropie cea mai lungă noapte culturală

Cultură 18 Mai 2016 / 16:56 1525 accesări

În 2015, peste 30.000 de vizitatori nocturni au intrat în muzeele constănțene

În 2015, peste 30.000 de vizitatori nocturni au intrat în muzeele constănțene

Se anunță o noapte de poveste pentru constănțenii care iubesc arta, istoria, tradițiile și marea. Firul epic, țesut cu mister, se va derula în muzeele din vechiul Tomis care își deschid porțile vizitatorilor nocturni, sâmbătă seară, chiar de Ziua Constanței. Cu excepția unui singur muzeu, care se va deschide la ora 18.00, toate celelalte instituții de cultură vor permite accesul vizitatorilor de la ora 20.00 până la ora 24.00, deoarece sâmbătă se sărbătorește Noaptea Muzeelor.

Vor fi animate străzile bătrânului Tomis sâmbătă noapte, când muzeele își vor deschide ușile și colecțiile gratuit, pentru ca locuitorii orașului de la Marea Neagră să le descopere tainele. De această oportunitate pot beneficia constănțenii o singură dată într-un an, de Noaptea Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată anual pe 18 mai. Deoarece anul acesta 18 mai coincide cu o zi de joi, s-a stabilit ca evenimentul nocturn să fie marcat sâmbătă, pe 21 mai.

MINIATURI COREGRAFICE

Depozitar al unor valoroase lucrări de artă modernă și contemporană, care-l propulsează în topul celor mai importante instituții de profil din țară, Muzeul de Artă va fi deschis publicului tomitan între orele 20.00 - 24.00. Primii vizitatori se vor bucura de un moment coregrafic inedit: „Trilogia unei regalități”, pe muzica lui Tiberiu Olah. „Este un moment coregrafic de 15 minute în care doresc să scot în evidență istoria a trei personalități importante: Regele Carol I, Regina Maria și Regele Ferdinand”, spune coregraful Călin Hanțiu, care semnează și coregrafia, dar și conceptul momentului artistic. Punctul de plecare al evenimentului este cartea „Regalitatea și marea”, de Doina Păuleanu. Vor dansa elevii de la Colegiul Național de Arte „George Apostu” din Bacău: Mara Boană (clasa a VII-a) și Radu Munteanu și Quirin Brunhuber (clasa a XI-a). Miniatura coregrafică „Trilogia unei regalități” se va relua de la ora 21.00.

Muzeul de Artă Populară va avea cel mai prelungit program de vizitare: orele 18.00 - 24.00. Nu doar expoziția permanentă va putea fi admirată, ci și valoroasa colecție de costume populare a avocatei Laura Diaconu.

Atât Edificiul Roman cu Mozaic, cât și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) vor putea fi vizitate gratuit între orele 20.00 - 24.00. La intrare, cei care vor trece pragul acestor instituții de cultură din Piața Ovidiu vor primi bilete... gratuite.

MUZICĂ DE FANFARĂ

Și Muzeul Marinei Române va fi deschis între orele 20.00 - 24.00, însă oaspeții nocturni sunt așteptați în fața instituției de la ora 19.00, pentru a se delecta cu muzică de fanfară în interpretarea Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Tot între orele 20.00 și 24.00 va fi deschisă și filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Ferdinand I”. La muzeu vor fi prezente grupuri de reconstituire istorică din partea asociațiilor culturale „Tomis” și „Astra dobrogeană”. O expoziție temporară dedicată regalității va întregi seria manifestărilor nocturne. Mai mult, este prima dată când parcul tematic al Muzeului „Ferdinand I” poate fi vizitat noaptea. Vor putea fi admirate: camioane, șenilate, mașini amfibii și alte lucruri spectaculoase.

Expozițiile „Rembrandt - Apogeul artei gravurii”, deschisă la MINAC, și „Dali - Bible”, deschisă la Muzeul de Artă, vor fi închise publicului în această noapte.

Citește și:

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

Laura Diaconu, între avocatură și dragostea pentru portul popular

Peste 30.000 de oaspeți nocturni la muzeele Constanței

„Noaptea muzeelor”, cu proteste, gratuități și concerte

Noaptea în care muzeele sunt vizitate gratuit

Marea buluceală de la „Noaptea muzeelor”



12