Scandalul dezinfectanților diluați (achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma) utilizați de către multe spitale din țară a rămas în tot acest timp în atenția Ministerului Sănătății (MS), a echipelor de control. Laboratoarele direcțiilor de sănătate publică județene au lucrat și în minivacanța de 1 Mai și Paște, tocmai pentru ca rezultatele primelor teste de autocontrol și sanitație dispuse de ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, la 28 aprilie, să fie gata cât mai repede. De altfel, datele urmează să fie prezentate în cadrul videoconferinţei din 4 mai, cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară. Până atunci, demnitarul a dispus Corpului de Control, pe 3 mai, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor. Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General, a anunțat MS, într-un comunicat. Ancheta Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Institutul Oncologic București în legătură cu dezinfectanții este binevenită, întrucât poate să lămurească anumite aspecte controversate, a declarat, marți, 3 mai, într-o conferință de presă, managerul unității, Dan Straja.
Precizăm că ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.
REAMINTIM
Reamintim că Hexi Pharma a anunțat că va colabora cu autoritățile, precizând, la finele săptămânii trecute, că a închis producția și distribuția. ”(...) Suntem dispuși să suportăm noi aceste costuri. Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariția acestei situații”, se arăta într-un comunicat al companiei. Dan Condrea, deținător Hexi, spunea că Hexi Pharma nu a avut niciun moment intenția de a acționa împotriva pacienților din spitale, toate produsele fiind conforme cu reglementările europene. Și, în plus, Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital. Preşedintele Klaus Iohannis declara joi, 28 aprilie, întrebat dacă a discutat cu ministrul Sănătăţii despre problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că unii nu şi-au făcut datoria, precizând că se va face o analiză şi vor fi trase concluziile care se impun, adăugând că lucrurile nu mai pot continua aşa şi că situaţia este păguboasă.
CE SPUNE PATRONUL
Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a precizat că firma sa cumpără materiile prime pentru dezinfectanţi de la firme din ţări membre UE, reacţionând astfel la informaţia publicată de „Gazeta Sporturilor“ potrivit căreia substanţele active pentru dezinfectanţi sunt achiziţionate printr-un offshore. Reacţia vine după ce jurnaliştii de la „Gazeta Sporturilor“ au susţinut într-o anchetă că substanţele active pentru dezinfectanţi sunt cumpărate de un offshore controlat de patronul Hexi Pharma cu 11 euro pe kilogram şi revândute firmei Hexi Pharma cu 73 de euro pe kilogram.
Citește și:
Bolnavi în pericol: o treime din spitale nu fac sterilizarea „ca la carte“!
Aproape 3.000 de teste pentru dezinfectanți, recoltate din unitățile sanitare
Laboratoarele direcțiilor de sănătate funcționează de Paște. Ce se întâmplă!