Activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu tendință de extindere regională în zona sudică (București, Olt, Dâmbovița, Argeș, dar și Constanța) și cu cazuri sporadice în unele județe, morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind comparabilă cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și încadrându-se în intervalul așteptat, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Tot INSP a comunicat 12 decese noi la cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), confirmate cu virus gripal, la fel ca în săptămâna precedentă, toate cu virus gripal A/H1 sezonier. ”Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este de 33, din care 31 cu A/H1 sezonier și 2 cu AH3. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă se prezintă astfel: 2 la 0-1 an, 15 la 15-49 ani, 13 la 50-64 ani și 3 la ≥65 ani”, potrivit informării INSP. De menționat că cele 31 de persoane decedate (94%) au avut condiții medicale pre-existente, 30 dintre ele nefiind vaccinate antigripal. Cele mai multe decese au fost înregistrate în București, respectiv 11, în Argeș - 6, în Prahova - 5, în Cluj - 5, în Hunedoara - 2 și câte unul în județele Dâmbovița, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vâlcea.
INFECȚII RESPIRATORII La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 91.936, cu 18% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (111.612) și comparabil cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.244). În săptămâna 15 - 21 februarie s-au înregistrat, la nivel național, 318 cazuri de gripă fără a fi confirmate cu ajutorul probelor de laborator, comparativ cu 352 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. De asemenea, în săptămâna menționată s-au înregistrat 44 cazuri de SARI, cu unul mai mult față de săptămâna precedentă și cu 15 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.
TOTAL GRIPE De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI și până la 23 februarie au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 655 de cazuri de gripă, din care: 574 de cazuri tip A, subtip H1 sezonier, 31 de cazuri tip A, subtip H3, 40 de cazuri tip A, nesubtipate și 10 cazuri tip B. București rămâne în topul gripaților, cu un număr de 343 de cazuri, urmat de Constanța cu 90 de cazuri, Olt - 62 de cazuri, Iași - 22 de cazuri etc.
În 7 zile, mai exact în perioada 15 - 21 februarie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au ajuns pentru investigații nu mai puțin de 122 de persoane. Dintre acestea, 63 au necesitat îngrijiri pe patul de spital. Numărul prezentărilor se menține aproape același comparativ cu săptămâna precedentă perioadei menționate.
Până în prezent, 84 de constănțeni au fost diagnosticați cu gripă
Conform datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, prin Compartimentul supraveghere epidemiologică, de la începutul sezonului rece și până în prezent, în județul nostru s-au înregistrat 84 de cazuri de gripă cu virusul A/H1N1. ”În județul Constanța nu s-a înregistrat niciun deces cu virusul gripal A/H1N1”, anunță DSPJ, într-un comunicat.
Citește și:
Zeci de constănțeni internați cu afecțiuni respiratorii, în 7 zile
Câteva sfaturi esențiale pentru bolnavii de gripă...