Se înăspresc condițiile de folosire a detectoarelor de metale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se înăspresc condițiile de folosire a detectoarelor de metale

Eveniment 10 Ianuarie 2016 / 16:36 3019 accesări

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, este de părere că legile care guvernează domeniul de activitate al ministerului pe care îl conduce nu mai coincid cu realitățile momentului şi că are deja în vedere înăsprirea condiţiilor de folosire detectoarelor de metale în situri. Afirmația a fost făcută în răspunsul la scrisoarea deschisă a istoricului Ioan Piso, în care acesta din urmă cerea să se interzică utilizarea detectoarelor de metale de alte persoane decât cele care fac parte din instituțiile științifice. Ministrul l-a asigurat pe reputatul istoric clujean că problema ridicată de el, referitoare la înăsprirea condițiilor de deținere și folosire a detectoarelor de metale în siturile arheologice, se află deja în atenţia instituţiei, care a iniţiat deja în acest sens mai multe discuţii cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției și Procuratura Generală.

CADRU LEGISLATIV CLAR ȘI COERENT PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI Referitor la „hoardele de detectoriști” care au invadat teritoriul României în căutare de bunuri arheologice care să fie vândute ilegal peste hotare, Vlad Alexandrescu a spus că este nevoie de „o mai bună colaborare între toate instituțiile publice cu rol în protejarea patrimoniului, pe baza unui cadru legislativ clar și coerent”.

„Sunt perfect convins că soluția nu poate fi doar achiziționarea sau repatrierea bunurilor de patrimoniu ajunse în afara țării, chiar dacă este de salutat efortul făcut de statul român pentru a readuce în țară bunuri de patrimoniu de o valoare inestimabilă, cum ar fi brățările dacice de aur sau cele două tabellae de bronz conținând capitole din lex municipii Troesmensium, acțiuni la care știu că ați fost și dumneavoastră implicat direct. Soluția este o mai bună colaborare între toate instituțiile publice cu rol în protejarea patrimoniului, pe baza unui cadru legislativ clar și coerent”, a scris Vlad Alexandrescu.

VEȘTI BUNE PENTRU ARHEOLOGI De asemenea, ministrul Culturii l-a asigurat pe Ioan Piso că bugetul pe anul acesta, aprobat de Parlament, prevede o sumă pentru finanțarea șantierelor arheologice sistematice. „În acest moment, se află în lucru la minister un nou set de norme privind procedurile de acordare a acestor finanțări. Finanțările vor fi comunicate până la 1 martie, dând astfel din timp posibilitatea coordonatorilor de șantiere de a planifica săpăturile pentru vara anului 2016”, a subliniat ministrul.

Vânătorii de comori, lăsați fără detectoare de metale?!



12