Maratonul constituirii consiliilor locale a ajuns aproape de final. Sâmbătă și duminică s-au stabilit conducerile în 22 de unități administrative din cele 70 din județ: Lumina, Poarta Albă, Valu lui Traian, Murfatlar, Cuza Vodă, Medgidia, Independența, Comana, Mircea Vodă, Saligny, Tortoman, Siliștea, Seimeni, Cernavodă, Ostrov, Lipnița, Oltina, Dobromir, Băneasa, Corbu, Cogealac și Saraiu. În general, în ultimele două zile a campaniei, procesul de constituire a consiliilor locale a decurs fără probleme. Au fost și execepții, la Castelu, unde, din cauza unor certuri între aleșii locali, Consiliul Local nu a fost constituit. „Consilierii PNL și PSD s-au înțeles să nu mă valideze în funcția de consilier din cauza unei presupuse stări de incompatibilitate. Drept urmare, cei șase aleși ai PMP, din cei 15 cât are Consiliul Local (CL), au refuzat să participe la ședința de constituire a CL. În consecință, în lipsa aleșilor PMP, ședința nu mai avut loc. În solidar, Nicolae Anghel (PMP), ales în funcția de primar, a refuzat să depună jurământul. Vom refuza să ne prezentăm la ședințele de Consiliu până când cei din PSD și PNL nu revin la sentimete mai bune. Dacă va fi nevoie, vom face și alegeri anticipate”, a spus Antoneta Prodan, viceprimarul comunei Castelu și care a obținut la alegerile din 5 iunie un post de consilier din partea PMP. Cele 15 posturi de consilier sunt împărțite între PMP (șase), PSD (cinci), PNL (trei) și UDTTMR (unul).
MEDGIDIA, FĂRĂ VICEPRIMAR
O altă situație încurcată a fost și la Medgidia, unde consilierii locali nu au reușit să ajungă la un acord asupra viitorului viceprimar al orașului. După ce, în prima fază, au depus jurământul 19 consilieri: 5 de la PSD, 5 de la M 10, 4 de la PNL, 2 - ALDE, 2 - UDTTMR și 1 de la Mișcarea pentru Medgidia, plus noul primar al municipiului, Valentin Vrabie, aleșii locali au trecut la alegerea viceprimarului localității. În acest sens, s-au făcut două propuneri: Nicolae Păun (ALDE) și Ozgun Arslan (UDTTMR). Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi nu a reușit să adune voturile necesare pentru a deveni numărul doi din Primărie. Păun a anunţat doar șase voturi, în timp ce reprezentantul UDTTMR, care ar fi fost susținut chiar de primarul Valentin Vrabie, doar unul singur. În mod surprinzător, fără nicio explicație, 12 din cei 19 consilieri și-au anulat voturile. Pentru alegerea viceprimarului, ar fi trebuit să voteze cel puțin jumătate plus unu din numărul consilierilor prezenți. Cum Păun a obținut doar 6 voturi, iar Arslan unul, rămâne ca viceprimarul să fie stabilit într-o ședință ulterioară. Este pentru prima dată după 1989 când aleșii locali din Medgidia nu reușesc să stabilească un viceprimar în ședința de constituire a Consiliului Local.
ÎNVESTIRE ÎNGREUNATĂ DE JUDECĂTORI
Nici la Murfatlar lucrurile nu au stat prea bine. Social democratul Valentin Saghiu nu a fost învestit oficial în funcția de primar din cauza unor hățișuri birocratice. Potrivit surselor politice, Saghiu nu a putut depune jurământul pentru noul mandat din cauza faptului că Judecătoria Constanța nu a reușit să transmită, în timp util, actele care dovedesc faptul că Valentin Saghiu este validat în postul de primar.