Sergiu Nicolaescu şi Geo Saizescu, printre marii dispăruţi ai anului 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sergiu Nicolaescu şi Geo Saizescu, printre marii dispăruţi ai anului 2013

Cultură 28 Decembrie 2013 / 00:00 808 accesări

Anul care se apropie de final a fost unul zbuciumat şi trist pe plan cultural, dispariţia unor personalităţi române de referinţă îndoliind lumea artistică şi publicul autohton. Cineaştii Sergiu Nicolaescu şi Geo Saizescu, actorii Irina Petrescu şi Nae Lăzărescu şi realizatorul de televiziune Titus Munteanu sunt doar câteva dintre personalităţile culturale ale României care au decedat în anul 2013.

Dacă pe 2 ianuarie pleca în lumea celor drepţi scriitorul Alexei Rudeanu, la vârsta de 73 de ani, pe 3 ianuarie, se stingea din viaţă marele cineast Sergiu Nicolaescu, la 82 de ani. La capătul unei cariere de peste 40 de ani, acesta a strâns o colecţie impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Începutul de an a continuat în acelaşi trist registru, pe 18 ianuarie părăsind această lume actorul Teatrului Excelsior din Bucureşti Victor Radovici, la vârsta de 76 de ani. Pe 24 ianuarie urma să se stingă un alt nume de referinţă al culturii române, cunoscutul umorist, scenarist şi regizor Dan Mihăescu. Autorul unor memorabile scheciuri şi scenete scrise pentru nume mari ale comediei româneşti, precum Toma Caragiu şi Dem Rădulescu, a murit pe 24 ianuarie, la vârsta de 79 de ani.

Cântăreaţa Naarghita, cunoscută pentru pasiunea sa pentru muzica indiană, pe care a transformat-o într-o carieră de succes înainte de 1989, a decedat şi ea, la început de an, în noaptea de 26 spre 27 februarie, la vârsta de 74 de ani. Pe 3 martie, pleca în lumea umbrelor actorul Dumitru Rucăreanu (81 ani), iar pe 19 martie, actriţa Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, la vârsta de 71 de ani. Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de prestigiu ca Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

GEO SAIZESCU ŞI GEO COSTINIU S-AU DESPĂRŢIT, ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ, DE PUBLIC Printre dispăruţii anului 2013 se numără actorul şi regizorul Bujor Macrin de la Teatrul „Maria Filotti" din Brăila, academicianul Mircea Petrescu-Dîmboviţa - istoric şi arheolog, membru titular al Academiei Române, regizorii Cătălin Naum şi Viorel Branea, actorii Petrică Popa şi Violeta Popescu, scriitorul Alexandru Muşina, istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu, actorul Constantin Ghenescu, compozitorul şi muzicologul Roman Vlad. Pe 23 septembrie trecea în nefiinţă regizorul Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie românesc, care a decedat la vârsta de 80 de ani. S-au mai despărţit de cei dragi şi de publicul care i-a iubit cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan (13 octombrie) şi actorul Geo Costiniu, pe 11 noiembrie. Tot în această toamnă a decedat, pe 26 noiembrie, şi compozitorul Temistocle Popa, autorul şlagărului „Lalele”, la vârsta de 92 de ani.

Finalul de an a fost cel puţin la fel de îndoliat ca începutul, în decembrie părăsind această lume realizatorul de televiziune Titus Munteanu (18 decembrie), actorul Nae Lăzărescu (19 decembrie) şi artistul vizual Ioan Cadar, care a realizat vitraliile Cazinoului din Constanţa, în anul 1988.

PICTORUL CONSTĂNŢEAN CONSTANTIN GEORGESCU, DECEDAT LA 87 DE ANI

La final de an, un mare artist plastic de la malul mării, Constantin Georgescu, s-a stins din viaţă în tainica noapte a sărbătorii Crăciunului, la vârsta de 87 de ani. Artistul s-a născut pe 16 aprilie 1926, la Costeşti - Buzău, şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia artă monumentală (1954-1959). În 1959 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România şi din acelaşi an, timp de aproape zece ani, a fost muzeograf principal la Muzeul de Artă din Constanţa. Între 1964 şi 2000 a participat la numeroase expoziţii organizate de grupul local al UAP la: Mamaia, Constanţa, Medgidia, Tulcea, Galaţi, Iaşi, Eforie, Odessa, Baku, Cernavodă, Bucureşti, Yokohama, Cluj.

A executat lucrări de artă monumentală pentru diverse instituţii din întreaga ţară. Are lucrări în muzee de artă din Constanţa, Tulcea, Bucureşti, precum şi în colecţii particulare din România, Franţa, Italia, Belgia, Suedia, Germania, Israel, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.



12