Data de 15 decembrie 2015 va rămâne în istoria Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC)! A fost inaugurat Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic și Genetic în Patologia Malignă (CEDMOG) - Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, un proiect cu fonduri europene extrem de valoros pentru dezvoltarea învățământului universitar - fie că vorbim de educație, fie că vorbim de cercetare -, dar și cu un mare impact în contextul numărului mare de boli maligne în țara noastră. De altfel, de aici a apărut și necesitatea proiectului. Numai la nivelul județului nostru sunt aproximativ 14 mii de pacienți cu tumori maligne. Cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire sunt reprezentate de cancerul pulmonar, urmat de cel digestiv, de sân și de col uterin. Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, alarmant este că, anual, în județ sunt depistați circa 2.400 de pacienți cu neoplazii maligne.
LOCUL 1 Proiectul CEDMOG a fost depus în ultima competiție lansată de către Autoritatea Națională de Cercetare Științifică în august 2013, fiind evaluat și clasificat pe locul 1, cu un număr de 29 de puncte din maximul posibil de 30, fapt care a demonstrat profesionalismul celor care au pornit la acest drum. Menționăm că proiectul echipei de la Constanța, coordonat de directorul proiectului, prof. univ. dr. Mariana Așchie, a concurat cu alte 110 proiecte.
OBIECTIV GENERAL Obiectivul general urmărit prin realizarea Centrului CEDMOG este reprezentat de crearea cadrului științific necesar stimulării creșterii capacității de cercetare a Facultății de Medicină a UOC, prin asigurarea unui mediu de cercetare și educație de un înalt nivel tehnico-științific, sporind astfel șansele tinerilor medici cercetători și doctoranzi din țară și străinătate în a-și desăvârși studiile și cercetările într-un centru public de educație și cercetare pentru Sănătatea din România, regiunea S-E - potrivit proiectului.
PROIECTUL VA PERMITE CREAREA ȘI ÎN ROMÂNIA A UNUI MODEL COMPLEX DE INVESTIGARE A TUMORILOR MALIGNE PRIN INTERMEDIUL UNOR NOI TEHNICI
”TOȚI NE-AU AJUTAT ENORM” ”Acest Centru nu putea să existe dacă nu exista Universitatea ”Ovidius”, dacă nu exista Spitalul Județean de Urgență Constanța. Pentru că trebuia ca aceste centre de cercetare să aibă atât partea academică, dar și partea de activitate a spitalului. Toți ne-au ajutat enorm. Am început prin reformarea secției de anatomie patologică și asta se datorează tuturor directorilor pe care i-am avut”, a declarat directorul de proiect, prof. univ. dr. Așchie, medic în cadrul SCJU Constanța. Rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, apreciază momentul ca fiind unul de o mare însemnătate pentru universitate, felicitând echipa proiectului. La rândul său, managerul de proiect, dr. Ionuț Poinăreanu, a declarat că este doar începutul și că urmează 5 ani grei, în care trebuie să demonstreze că pot face cercetare, că proiectul are rezultatele așteptate.
”(...) Avem posibilitatea de a pune un diagnostic...”
Prin implementarea prețiosului proiect, mult râvnit, de altfel, de o serie de universități din țară, s-a pus și temelia unui deziderat al conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a declarat că își dorește ca acest Centru, împreună cu SCJU, să devină un pol în România, și nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă afecțiuni oncologice. ”Lucrăm la un proiect pentru un Centru de radioterapie, pentru că am gândit, în momentul în care am știut de acest proiect, că este necesar în această zonă de S-E a României să existe un puternic centru oncologic. Și avem posiblitatea de a pune un diagnostic, avem săli de operație ultramoderne, care au fost date în folosință anul trecut”, a precizat managerul.
Obiective specifice
Prof. univ. dr. Așchie a trecut în revistă și câteva dintre obiectivele specifice ale proiectului. Printre acestea precizăm: creșterea calității și competitivității cercetării prin dotarea Centrului cu echipamente moderne de cercetare, competitive pe plan european, care vor permite aplicarea alături de metodele histopatologice și imunohistochimice a unor tehnici moderne; promovarea tehnologiei de vârf în cercetarea fundamentală și aplicativă în patologia tumorală malignă, cercetare menită să contribuie la creșterea calității actului medical și a eficienței sociale prin abordarea modernă a cercetării în probleme de sănătate a populației. Precizăm că multe dintre aparatele cu care Centrul a fost dotat sunt unice în țară, unele - chiar unice în Europa. ”În cadrul proiectului se vrea crearea de parteneriate public-private care sunt potențial generatoare de fonduri de cercetare”, a subliniat profesorul univ. dr. Așchie.
Implementat între 2014 și 2015
Proiectul a fost elaborat în 2013, propus spre finanțare în 2013 și implementat între 2014 și 2015. Valoarea totală a proiectului este de 20.779.362 lei. Suma a fost cheltuită pe construcție (Centrul are parter și două etaje), cei mai mulți bani fiind dați pe aparatură. Proiectul este derulat în cadrul programului Operațional Sectorial pentru Cercetare și Competitivitate Economică, Axa prioritară 2.