„Șobolanul rege“, un spectacol cu și despre jurnaliști

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră națională inspirată de Vișniec

„Șobolanul rege“, un spectacol cu și despre jurnaliști

Cultură 18 Februarie 2016 / 18:07 3476 accesări

Regizorul Radu Dinulescu

Regizorul Radu Dinulescu

Actrițele Maria Lupu și Georgiana Mazilescu, regizorul Radu Dinulescu, actrița Mirela Pană, consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian, și actorul Remus Archip

Actrițele Maria Lupu și Georgiana Mazilescu, regizorul Radu Dinulescu, actrița Mirela Pană, consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian, și actorul Remus Archip

Teatrul de Stat Constanța (TSC) invită publicul sâmbătă și duminică, de la ora 19.00, la un spectacol nou-nouț, care nu s-a mai jucat pe nicio scenă națională, „Șobolanul rege”, o adaptare după Matei Vișniec, unul dintre cei mai jucați, dacă nu chiar cel mai jucat dramaturg în viață din lume. De altfel, în luna aprilie, Vișniec și-a anunțat sosirea la Constanța, prilej cu care va urmări și „Șobolanul rege”, în viziunea lui Radu Dinulescu.

Spectacolul, al cărui titlu original, în limba franceză, este „La memoire des serpilleres” / „Memoria cârpelor de șters pe jos”, este pus în scenă de Radu Dinulescu, cel care, în 2007, a montat pentru Teatrul constănțean o altă piesă de Vișniec - „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” / „Sortez de l'armoire, monsieur Cioran!”, în parteneriat cu Compagnie du Grand Desherbage, Region Centre-Franța. Creat special pentru a fi prezentat la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, „Șobolanul rege” se va juca, pentru început, în limba română, urmând ca, până la sfârșitul anului, să se facă și o versiune în franceză, pentru ediția din 2017 a faimosului eveniment din Hexagon.

„DACĂ ȘOBOLANII AR AVEA 20 DE KILOGRAME, AR FI STĂPÂNII LUMII” Pentru această piesă, Vișniec a ales un motto din Albert Einstein: „Dacă șobolanii ar avea 20 de kilograme, ar fi stăpânii lumii”. Spectacolul are ca subiect războiul (interior, dar și exterior), precum și mass-media. „O să aveți o mare surpriză pentru că personajul principal al acestui spectacol sunteți voi. Este un spectacol despre ziariști, cu ziariști, cu problemele mass-media, ratingul, despre cum se construiesc știrile, despre ce-i mai important într-o știre, ca să capteze publicul. Nu este singurul subiect al piesei, dar este subiectul principal și asta pentru că, în primul rând, după cum știți, Vișniec este jurnalist, este angajat la Radio France International, scrie foarte mult, publică și în românește, și în franceză”, a spus regizorul Radu Dinulescu la conferința de presă ce a avut loc, joi, în foaierul TSC.

UN SUBIECT DE SENZAȚIE! „Culmea, din tot ce am citit eu, dintre toate piesele care mi-au trecut prin mână, nu există nici măcar un personaj ziarist. E pentru prima dată când personajul principal este un jurnalist care este implicat foarte mult în relația aceasta dintre presă și diferite conflicte, dintre care un conflict de război și un conflict al încercării umanității de a se apropia de lumea șobolanilor. Din acest motiv, piesa se numește „Regele șobolan”, pentru că piesa consemnează o intenție a șobolanilor de a se apropia de oameni și de a lucra împreună pentru a dezvolta ideea de planetă curată. (...) Acesta devine un subiect chiar mai important decât toate războaiele din lume, așa încât toată atenția presei este deviată spre acest nou subiect”, a mai spus Radu Dinulescu, regizorul român cu cele mai multe participări la Festivalul de la Avignon.

Scenografia spectacolului este creată de Sanda Mitache, muzica a fost creată special pentru acest eveniment de Mihnea Brumariu, iar de montajul video s-a ocupat Alexandru Bibere.

La conferința de presă care a avut loc în foaierul TSC au mai luat parte actrițele Maria Lupu, care va interpreta un odios personaj, punându-și în valoare experiența de artist-păpușar, Georgiana Mazilescu, Mirela Pană, actorul Remus Archip și consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian. Cu excepția a doi actori, Iulian Enache (Jurnalistul) și Remus Archip (Malik), fiecare dintre ceilalți opt artiști din distribuție joacă două-patru roluri diferite.

„Pentru mine, acest spectacol este o provocare. Nu știu câți știți că eu am făcut și teatru de păpuși, mulți ani. Sunt 26 de ani de când nu am mai păpușărit. Sper să mă ridic la așteptările regizorului și acest șobolan să placă presei. (...) Este un spectacol care ar trebui să-l ducem în festivaluri. Este un spectacol de care avea nevoie Teatrul de Stat Constanța. Mă bucur că fac parte din această distribuție”, a spus actrița Maria Lupu.

„Spectacolul acesta vorbește despre demnitate. Vrea să transmită spectatorului că poți să fii curat în casă, să funcționezi într-un mod eco, dar, de fapt, moral și spiritual să ai probleme foarte mari”, a spus și Mirela Pană, devoalând câte ceva din intriga spectacolului.

UN SPECTACOL ÎN CARE TOTUL TREBUIE „SĂ MEARGĂ CEAS” „Șobolanul rege” este un spectacol cu foarte multă tehnică, în care totul trebuie „să meargă ceas”, după cum a spus actrița Maria Lupu. Are multă mișcare, multe proiecții video, jurnalele televizate fiind realizate în parteneriat cu Neptun TV, și în care costumele (scenografia Sanda Mitache) au valoare de simbol.

„Vișniec ne-a obișnuit deja cu textele lui care sunt o împletire de realism și fantastic”, a mai spus regizorul Radu Dinulescu.

Referitor la relația sa cu Matei Vișniec, regizorul Radu Dinulescu a spus: „Suntem de aceeași vârstă, suntem născuți la câteva luni diferență, ne-am cunoscut în tinerețe. Eu eram regizor la Baia Mare, Arad, Petroșani. El mi-a urmprit spectacolele și pentru că era cronicar. Mi-a scris niște cronici foarte frumoase. Soarta ne-a despărțit. Eu am plecat în Israel, el a plecat la Paris, aproximativ în aceeași perioadă, și ne-am întâlnit la Avignon în 2004, când a venit să vadă un spectacol pe care îl prezentam eu acolo și am reluat prietenia din tinerețe”.

„AVIGNON-UL DESCHIDE LUMEA” „Avignon-ul (n.r. celebrul festival de film din această localitate franceză) este o placă turnată a producătorilor, a realizatorilor, a artiștilor. Acolo mi-am cunoscut partenerii din proiectele europene (...) Avignon-ul deschide lumea nu doar pentru francofonie. Eu deja prefer Franța Londrei, prefer Franța New York-ului, din punctul de vedere al teatrului, pentru că și catalogul festivalurilor din lume dedică trei sferturi Franței”.

Citește și:

„Șobolanul rege“, o piesă pentru Avignon, în premieră națională la Constanța

Matei Vișniec scrie o piesă despre imigranți

Matei Vişniec, invitat la Bistrot de Venise

" Am vrut să demolez marile idei care ne manipulează”

Actorii constănţeni joacă la Avignon cu sălile pline

Matei Vişniec, prezent la Avignon cu o piesă dedicată lui Cioran



12