Şpăgile de la UMC, informaţii din culise

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arestări în cazul fraudei

Şpăgile de la UMC, informaţii din culise

Eveniment 21 Septembrie 2013 / 00:00 13459 accesări

După o noapte petrecută în arest, cei 11 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa reţinuţi joi au fost eliberaţi de judecători. Magistraţii au respins, vineri, propunerea de arestare formulată de procurori şi au dispus faţă de studenţi obligarea de a nu părăsi localitatea. Nu aceeaşi soartă au avut-o absolventul UMC Dumitru Florin Merăuţă (acuzat de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată) şi lectorul universitar Emilian Anatoli Costache (acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă), ei fiind trimişi în spatele gratiilor pentru 29 de zile. În faţa judecătorilor, niciunul dintre cei 13 nu a dorit să dea vreo declaraţie, toţi prevalându-se de dreptul la tăcere. Potrivit unor surse, neregulile din cadrul UMC au început să iasă la iveală în luna iulie, după ce Parchetul a deschis o anchetă în urma unei plângeri în care Dumitru Florin Merăuţă era acuzat că le cere bani studenţilor şi intervine pe lângă profesori din UMC pentru promovarea unor examene. În luna septembrie, un alt denunţ avea să demaşte nereguli şi fapte de corupţie din cadrul UMC. Un student îl reclama pe un coleg, Călin Răzvan Ştefan, că ar strânge bani de la studenţi pentru a le „aranja” examenele susţinute cu lectorul Emilian Anatoli Costache şi nu numai.

CARNET DE NOTE FALS Conform anchetatorilor, Merăuţă este acuzat că, din februarie şi până în prezent, a primit bani de la 17 studenţi ai UMC, care au plătit 100-150 de euro pentru promovarea examenului şi 100-150 de lei lui Merăuţă pentru serviciul făcut. Mai mult decât atât, au existat situaţii în care Merăuţă nu-l putea aborda pe profesorul examinator şi atunci se substituia studentului. El falsifica carnetul de note al studentului, lipea poza lui şi susţinea examenul în locul studentului. Potrivit anchetatorilor, cei 17 studenţi au fost identificaţi şi urmează să fie audiaţi de procurori, cel mai probabil alături de cadrele didactice care au primit bani de la Dumitru Florin Merăuţă.

FLAGRANT Studentul Călin Răzvan Ştefan este acuzat că, de la începutul lunii şi până pe 16 septembrie, a luat de la colegi sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro, bani pe care îi dădea lectorului Costache pentru a-i ajuta să treacă restanţele. El a fost prins în flagrant pe 12 septembrie, în timp ce primea de la un coleg 300 de euro. În maşina lui Ştefan a fost găsită o agendă în care erau scrise numele a 17 studenţi şi sumele de bani date de aceştia pentru promovarea examenelor. În aceeaşi perioadă, lectorul Costache ar fi primit 5.725 de euro, în schimbul cărora studenţii au luat examenele cu nota 5, deşi au predat foile goale. Potrivit unor surse, din banii primiţi, Costache le dădea şi altor cadre didactice, astfel încât studenţii să promoveze şi examenele la disciplinele predate de aceştia. În faţa anchetatorilor, unii dintre studenţii şpăgari au declarat că erau forţaţi să dea bani. „Clientul meu a recunoscut acuzaţia, însă a spus că în UMC există o stare de constrângere, o complicitate a profesorilor. Mai exact, aceştia îi pică la examene chiar dacă învaţă şi îi obligă să treacă pe la intermediari ca să cotizeze pentru promovare”, a declarat Adrian Avram, avocatul unuia dintre studenţi.

ELIMINAŢI Pentru că au încercat să promoveze examenele în mod fraudulos, atât cei 11 studenţi, cât şi ceilalţi 17 care urmează să fie audiaţi de anchetatori riscă să fie eliminaţi din UMC, alături de lectorul Costache. „În funcţie de ce se va întâmpla în continuare în anchetă, se va lua o decizie. Se poate ajunge până la eliminarea din instituţie a tuturor celor care sunt implicaţi în acest fenomen”, a declarat prorectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait.

Pentru promovarea examenelor, studenţii i-au dat lui Călin Răzvan Ştefan diverse sume de bani care au ajuns la lectorul Emilian Anatoli Costache: Burasan Ersin - 200 euro; Badea Victor Mihai - 300 euro; Constantin Tinel Alexandru - 1.000 euro; Grigoraş Mihai - 200 euro; Buja George Ştefan - 575 euro; Guzganu George Ciprian - 200 euro; Ţiripan Valentin Nicolae - 300 euro; Olaru Mihai Cătălin - 300 euro; Maxim Ştefan Marius - 200 euro; Gruia Aurel George - 300 euro; Aliosman Deniz - 100 euro.

Taguri articol


12