Spațiile verzi - de la „două tufe“ la ingenioase amenajări peisagistice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu sprijinul studenților

Spațiile verzi - de la „două tufe“ la ingenioase amenajări peisagistice

Administrație 25 Martie 2016 / 16:53 1162 accesări

Acest scuar, din zona statuii Lupoaicei, va arăta cu totul altfel după ce proiectele studenților vor fi puse în practică

Acest scuar, din zona statuii Lupoaicei, va arăta cu totul altfel după ce proiectele studenților vor fi puse în practică

În vara anului trecut, primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, anunța un amplu proces de schimbare la față a municipiului, în care va implica tot mai mulți tineri studenți și absolvenți ai facultăților de arte, arhitectură și urbanism. Un prim pas a fost făcut în momentul în care nava-simbol de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu a fost transformat într-o operă de artă urbană de mai mulți tineri artiști.

SPAȚIILE VERZI, REVITALIZATE Acum a fost lansată o nouă provocare, de această dată adresată studenților peisagiști, care au venit, vineri, la o întâlnire cu municipalitatea. Concret, zece studenți de la secțiile de Peisagistică ale Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ambele din București, vor înfrumuseța 25 de scuaruri și intersecții constănțene. De ce nu și studenți din Constanța? Reprezentanții municipalității au precizat că era nevoie în special de viitori peisagiști, specializare care nu se studiază în orașul nostru. Totuși, în proiecte se pot implica și studenți constănțeni. Conceptele create de studenții peisagiști vor fi aplicate astfel încât să spună povestea Constanței. Proiectele nu sunt atât de simple încât să fie realizate cât ai zice „pomișor și gazon”, după cum au spus și cei implicați în proiect. „Am acceptat provocarea pentru că asta este pasiunea noastră și meseria pe care o vom urma. Conceptele noastre sunt bazate pe faptul că vrem să redăm spațiile publice societății, să le adaptăm pentru locuitori, nu pentru mașini”, au spus tinerii. În acest weekend, studenții vor vizita cele 25 de spații pe care urmează să le înfrumusețeze, pentru a realiza proiecte punctuale pentru fiecare loc în parte. După ce vor pune la punct detaliile tehnice, ei vor preda proiectul Serviciului de Spații Verzi, care se va ocupa mai departe de aplicarea ideilor în teren. „Nu va depinde în întregime de noi, dar vom face tot posibilul să terminăm până în vară”, a explicat Decebal Făgădău.

NIVELUL URMĂTOR La întâlnirea dintre municipalitate și studenții de la Peisagistică au venit și studenți ai secției de Arte Plastice a Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, coordonați de asist. univ. drd. Ovidiu Felipov. Deși nu au fost invitați în mod special la întrunire, ei și-au exprimat toată deschiderea față de acest proiect și chiar au venit cu noi idei de înfrumusețare a orașului. „Ne dorim să realizăm un proiect separat, care să cuprindă mai mult decât amenajarea câtorva spații verzi. Nu suntem arhitecți sau peisagiști, dar suntem designeri, iar polivalența noastră ne ajută să vedem lucrurile în ansamblul lor. Putem să integrăm creațiile noastre de artă contemporană în spațiile publice, să creăm evenimente unice”, a spus Felipov. În scurt timp, întrunirea s-a transformat într-o dezbatere promițătoare între studenții bucureșteni și cei constănțeni, care a generat idei ingenioase ce vor putea fi puse în practică şi din care va avea de câştigat întreg oraşul.



12