„Spiritul Dunării în comunităţile portuare” a prins formă şi culoare în picturile şi sculpturile celor zece artişti români şi bulgari care s-au documentat şi au creat la Ostrov, surprinzând magia vechiului Danubius. Rezultatul activităţii lor creatoare a fost admirat îndelung de mulţimea de tineri, artişti şi iubitori ai frumosului, prezenţi, vineri, la vernisajul expoziţei de pictură şi sculptură mică, ce a avut loc în sala „Alexandru Ciucurencu” a Muzeului de Artă. Evenimentul este inclus în cadrul proiectului „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”, finanţat de Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013.
„Spiritul Dunării” a fost surprins la Ostrov de constănţenii Laura Nistorescu Seniuc, Lelia Rus Pîrvan, Florin Ferendino şi colegii lor călărăşeni, Grigore Victor şi Mugur Coman. Artiştii bulgari care au creat animaţi de frumuseţea peisajului danubian sunt: Valentin Georgiev, Vyara Georgieva Guneva, Krasimira Kirilova, Rumen Mihailov şi Irena Parashkevova. „Am descoperit la Ostrov peisaje noi pe care nu le ştiam, o adevărată minune, o bogăţie pentru eternitate. Ostrovul este o ţară între ape, cu oameni calzi, primitori. Specificul dobrogean, dealurile dobrogene, dealurile între ape, totul te invită la visare, la reverie”, a spus Laura Nistorescu Seniuc.
În cadrul vernisajului, au fost oferite cataloage ale manifestării cu imagini în care sunt surprinşi artiştii la lucru, la Ostrov, cu lucrări, dar şi cu CV-urile şi impresiile lor despre tabără. Catalogul este realizat în trei limbi: română, bulgară şi engleză.
De la Constanţa, unde va rămâne deschisă timp de zece zile, expoziţia va fi itinerată pe un... ponton, în portul oraşului Călăraşi, apoi la Ruse, în Bulgaria, transportul realizându-se pe calea apei, cu ajutorul unui remorcher.