„Spiritul Dunării în comunităţile portuare”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Spiritul Dunării în comunităţile portuare”

Cultură 08 Februarie 2014 / 00:00 857 accesări

„Spiritul Dunării în comunităţile portuare” şi-a încheiat periplul vineri, când, la Muzeul de Artă Constanţa, s-a desfăşurat conferinţa finală a proiectului transfrontalier cu acelaşi nume, implementat de instituţia gazdă împreună cu Primăria Ruse, prin Galeria de Artă din Bulgaria, şi Muzeul „Dunării de Jos” din Călăraşi. Principalele etape ale proiectului, de la conferinţa inaugurală din mai 2013 până la tabăra de creaţie de la Ostrov şi expoziţia itinerantă - Constanţa, Călăraşi şi Ruse -, au fost prezentate, în deschiderea conferinţei, de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

„Au existat pe seama acestui mare fluviu, intrat în legenda umanităţii, nenumărate încercări de a-i surprinde esenţa, de a-l defini în raport cu aportul său la dezvoltarea civilizaţiei europene, cu aportul său în ceea ce priveşte dezvoltarea vecinătăţilor între popoarele al căror teritoriu îl traversează” , a spus dr. Doina Păuleanu. Aceasta a amintit de celebrul pod ridicat peste Dunăre de Apolodor din Damasc, arhitectul favorit al împăratului Traian, dar şi despre ideea de a lega Dunărea de Marea Neagră, proiect datând din antichitate şi concretizat în contemporaneitate.

FLUVIU PURTĂTOR DE MODELE DE CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE „Dunărea a fost mereu un fluviu purtător de modele de cultură şi civilizaţie. Deşi nu este cel mai mare fluviu al Europei, străbate teritoriul unor popoare care s-au modelat în funcţie de ape. Nicolae Iorga spunea că o funcţie a apelor sunt oraşele, iar Plinius cel Bătrân spunea, în antichitate, că apa face oraşul. Oraşele pe care le străbate Dunărea sunt oraşe portuare, comerciale, cosmopolite deoarece, în aceste porturi, lumea este altfel decât în oraşele de la şes, câmpie sau munte. Este o lume deschisă în care negoţul joacă un rol important, este o lume care s-a dezvoltat în raport cu ceilalţi”, a spus dr. Doina Păuleanu.

TABĂRĂ, EXPOZIŢIE, CĂRŢI POŞTALE „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”, o continuare a proiectului „Spiritul Dunării”, fost lansat anul trecut, în februarie, conferinţa de deschidere având loc însă mai târziu, pe 29 mai. În cadrul lui s-a realizat o tabără de sculptură mică şi pictură, la Ostrov, în luna august, concretizată printr-o expoziţie. Aceasta a fost prezentată în toamnă, pe simezele Muzeului de Artă, apoi a fost itinerată într-un spaţiu neconvenţional, pe un ponton, în porturile Călăraşi şi Ruse. „Spiritul Dunării în comunităţile portuare” s-a mai concretizat printr-un catalog de artă trilingv de prezentare a profilului creatorilor şi a creaţiilor - broşuri, cărţi poştale ilustrate şi pliante.

Proiectul transfrontalier „Spiritul Dunării în comunităţile portuare” este finanţat de Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013.



12