Spitalul de Urgență Constanța, dotat cu aparatură de testare a auzului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte pentru nou-născuți Donații și spectacole caritabile

Spitalul de Urgență Constanța, dotat cu aparatură de testare a auzului

Sănătate 03 Octombrie 2014 / 00:00 1062 accesări

Șapte spitale din București și din țară, printre care și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța, vor fi dotate cu aparatură de screening auditiv, ce va permite testarea auzului tuturor nou-născuților încă din primele zile de viață, prin intermediul proiectului ”Baby hearing”. Medicii consideră că depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuți este esențială în vederea intervenției medicale timpurii. ”Este necesară răspândirea acestei metode de screening neonatal în cât mai multe centre, și nu doar în București sau anumite maternități din București. Surditatea congenitală este una dintre cele mai frecvente boli la nou-născuți, cam unu până la trei cazuri la mia de nou-născuți. Ea este depistată prin teste specifice”, a afirmat șeful secției Neonatologie de la Spitalul Elias din București, Simona Vlădăreanu. Ea a adăugat că testul de screening se face în special la nou-născuții care necesită terapie intensivă, cei care înregistrează valori crescute ale bilirubinei, cei care necesită transfuzii de sânge. Potrivit medicului, testele se efectuează până la externarea nou-născutului, în condițiile în care răspunsul indică suspiciunea de hipoacuzie sau de surditate. ”Testele vor fi repetate până la trei-patru luni, moment în care sugarul este trimis către un serviciu de audiologie și serviciul ORL, mai departe fiind necesare protezarea auditivă și implantul cohlear. Cu cât este mai devreme realizat, cu atât mai mult ajutăm la reabilitarea acestor copii”, a subliniat dr. Vlădăreanu.

POTRIVIT STATISTICILOR ORGANIZAŢIEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII, DOI COPII DIN O MIE SE NASC CU HIPOACUZIE, ASTFEL CĂ ESTE NEVOIE DE UN PROGRAM NAŢIONAL PENTRU DEPISTAREA SURDITĂŢII LA NOU-NĂSCUŢI.

INVESTIȚII DE 42.000 EURO Proiectul, inițiat de Asociația Audiosofia, este finanțat cu suma de 42.000 de euro de Fundația Orange România prin programul ”Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2014. Acest proiect se va desfășura pe o perioadă de un an în cele șapte spitale, iar inițiatorii estimează că în acest timp vor fi testați prin screening auditiv peste 12.000 de copii. Celelalte unități ce vor beneficia de proiect sunt: Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Galați, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ”Maria Sklodowska Curie” din București.

Spectacol caritabil

Nu este singurul proiect care vine în ajutorul Secției de nou-născuți din cadrul SCJU Constanța. În contextul în care compartimentul existent de terapie intensivă copii are în alcătuire doar opt locuri, insuficiente raportat la numărul de copii cu probleme, se impune o reamenajare, o modernizare. Şeful Secţiei de Neonatologie a SCJU, dr. Livica Frăţiman, vorbea, nu demult, despre necesitatea amenajării compartimentului cât mai rapid. „Deocamdată nu ne-au murit copii. Nu am fost niciodată puşi în situaţia să alegem, dar nu vreau să ajung să aleg între şansele unuia sau altuia pentru că nu avem aparate, condiţii”, spunea șeful Secției. Astfel, în ajutorul secției vine Asociația ”Dăruieşte Aripi”. Teatrul Naţional “Oleg Danovski” va găzdui duminică, 5 octombrie 2014, începând cu ora 19.00, un spectacol inedit de dans sportiv, cu scop caritabil. Organizatorul, Clubul de Dans Sportiv „Master Dance”, în parteneriat cu Clubul Rotaract şi Asociația ”Dăruieşte Aripi”, invită toţi constănţenii să se alăture acestui spectacol susţinut de dansatori de toate vârstele şi toate nivelurile. „Fondurile obținute în urma evenimentului vor fi direcționate către proiectul Asociației „Dăruiește Aripi”, și anume reconstrucția și modernizarea secției de terapie intensivă nou-născuți și compartimentului de prematuri din cadrul SCJU Constanța”, a declarat președintele Clubului de Dans Sportiv „Master Dance”, Lavinia Mănescu. „Ne bucurăm că iubitorii de frumos şi de mişcare sănătoasă se alătură demersului nostru în slujba copiilor bolnavi. Împreună putem schimba viitorul Constanţei!”, a declarat, la rândul său, preşedintele Asociaţiei ”Dăruieşte Aripi”, Alina Vasea. Intrarea va fi gratuită, însă donaţia recomandată este de 20 lei.



12