Ia românească a câștigat în mod elegant, dar și eroic bătălia cu timpul. Cămașa tradițională cu modele florale a devenit unul dintre cele mai apreciate branduri românești, care a inspirat artiști, familii regale sau iubitori de frumos din întreaga lume. Mâine este Ziua Universală a Iei românești, sărbătorită în peste 50 de țări de pe cinci continente, unde comunitățile românești se mândresc cu această cămașă tradițională.
Pentru al doilea an consecutiv, în mai multe oraşe din lume și din ţară au loc evenimente speciale cu această ocazie. La Constanţa, Ziua Iei va fi marcată mâine, de la ora 17.00, în Piaţa Ovidiu, unde peste o sută de persoane vor purta ia românească. Având broderii diverse, care mai de care mai frumos colorate, din diferite zone etnografice, dar mai ales din Dobrogea, fetele de la șezătoare și de la ateliere vor arăta publicului cum se lucrează la o ie și ce reprezintă fiecare cusătură, ce motive sunt specifice Dobrogei și ce motive sunt din alte zone.
SÂNZIENE ÎN URBAN În cadrul aceluiași eveniment va exista și o expoziție de fotografie a grupului Film Photography Constanța, ce prezintă subiectul „Sânzienele în urban”. Comunitatea „La Blouse Roumaine” a creat și inițiat Ziua Universală a Iei pe 24 iunie în 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și a Sfântului Ioan de vară.
MEȘTER AL „CĂMĂȘII ROMÂNEȘTI” Tot în această lună a fost deschisă și expoziția „Cămașa românească” la Muzeul de Artă Populară din centrul vechi. Colecția de cămăși românești din patrimoniul muzeului evidențiază evoluția în timp și spațiu a acestei piese de costum popular, a materialelor de confecție și a tehnicilor folosite. Miercuri și joi, la muzeu va fi prezent un meșter popular în realizarea iilor, care va face demonstrații. „Aducem un meșter din Breaza, Prahova, o localitate vestită pentru realizarea iilor. Este vorba despre o femeie meșter, Ecaterina Oproiu, care va prezenta ii muntenești din Prahova și va face și demonstrații de țesut”, a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.