Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a anunțat decapitarea a patru bărbați care recrutau voluntari pentru a lupta alături de forțele guvernamentale în provincia irakiană Salaheddin, publicând ieri, pe internet, o serie de fotografii. Imaginile arată patru bărbați îmbrăcați în negru, stând în genunchi pe o stradă pustie, în spatele lor fiind călăii care fluturau la început un cuțit. Alte imagini arată apoi decapitarea lor. Conform textelor însoțitoare, decapitările au avut loc în Salaheddin, unde armata și poliția din Irak, susținute de forțe paramilitare aliate, au lansat, în urmă cu două săptămâni, o operațiune masivă pentru preluarea controlului asupra orașului Tikrit de la jihadiștii SI. De la avansul fulgerător în nordul și vestul Irakului, în urmă cu nouă luni, în fața unei armate în derută, gruparea extremistă sunnită își impune legea și își înmulțește atrocitățile în regiunile aflate sub controlul său, precum și în teritoriile cucerite în Siria vecină.
Pe de altă parte, SI a răpit aproximativ 20 de angajaţi medicali străini de la spitalul Ibn Sina din Sirte, Libia, în cursul unui atac desfăşurat luni. Peste 30 de militanţi ai grupării teroriste au atacat spitalul, în timp ce un autobuz aştepta pentru a transporta angajaţii care nu sunt libieni în capitala ţării, Tripoli. Majoritatea angajaţilor medicali răpiţi sunt din Filipine, dar printre ei figurează şi cetăţeni din Ucraina, Serbia şi India, a precizat un oficial de la spital. Membrii personalului spitalului care au fost răpiţi încercau să părăsească oraşul din cauza insecurităţii şi a prezenţei grupării teroriste în localitate. Oficialul consideră că militanţii SI nu voiau ca medicii să părăsească oraşul pentru că ei sunt singurii care ar putea acorda îngrijiri luptătorilor grupării islamiste răniţi în confruntări.
Oraşul Sirte, care se află la jumătatea drumului dintre Tripoli şi Benghazi, a fost ultimul mare fief al forţelor loiale fostului dictator libian Muammar Gadhafi în războiul libian. Gadhafi a fost ucis în acest oraş. SI a preluat controlul asupra oraşului la sfârşitul anului trecut, inclusiv asupra spitalului. Organizaţia extremistă a revendicat, în urmă cu două luni, execuţia a 21 de creştini copţi egipteni din Libia.
ATAC CHIMIC ÎN IRAK Oficiali kurzi au acuzat gruparea teroristă SI că a comis două noi atacuri cu armament chimic în Irak, unde militarii au suspendat, luni, ofensiva de la Tikrit, cerând coaliţiei împotriva SI să efectueze atacuri aeriene suplimentare. Oficialii au prezentat înregistrări video dramatice, în care sunt surprinse efectele unui presupus atac cu clor. Imaginile datează din decembrie, dar oficialii au declarat că nu le-au făcut publice până în prezent de teamă să nu creeze panică.