Reţeaua teroristă Stat Islamic încearcă să recruteze militanţi în Afganistan pe cale radiofonică, în încercarea de a-şi consolida poziţiile şi de a elimina mişcarea Taliban, cea mai puternică grupare insurgentă din ţară, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
Oficialii afgani au exprimat o îngrijorare accentuată faţă de emisiunile radio, care încurajează tinerii să-şi găsească sensul în viaţă prin alăturarea unei mişcări radicale.
Dacă emisiunile radiofonice susţinute de militanţi ai grupărilor radicale capătă amploare în Afganistan, oficialii avertizează asupra amplificării unei stări de deznădejde printre cei afectaţi de război care se străduiesc să supravieţuiască într-un climat economic dur.
"Cei mai mulţi dintre oamenii noştri nu au locuri de muncă şi acest post de radio va încuraja multe persoane să li se alăture", a explicat Ahmad Ali Hazrat, directorul consiliului din provincia Nangarhar, din estul Afganistanului.
"Acum Daesh (Stat Islamic) se află la şapte kilometri de oraşul Jalalabad şi, dacă guvernul nu acţionează curând, îşi vor extinde reţeaua radio şi vor recruta chiar şi din Kabul (capitala Afganistanului)", a subliniat Hazrat.
Oficialii din Nangarhar au explicat că nu pot închide radioul, pentru că îşi schimbă frecvenţa în mod regulat. "Se mută dintr-un loc într-altul", a explicat Attaullah Khogyani, un purtător de cuvânt al conducerii din Nangarhar.
Emisiunea zilnică, în dialectul Pashto, de 90 de minute, intitulată "Vocea Califatului" constă, în mare parte, din interviuri, mesaje şi cântece despre organizaţia teroristă Stat Islamic. Poate fi ascultată în provincia Nangarhar, unde militanţii SI au dobândit autoritate şi influenţă, controlând şi teritorii câştigate de la talibani, forţa insurgentă cea mai puternică din ţară. În una dintre emisiuni, un membru SI a susţinut că radioul va combate imaginea publică negativă a grupării.
"Există multe planuri de a ne defăima", reclamă Jan Aqa Shafaq, membru SI. "Cei mai mulţi din generaţia tânără, aceşti tineri care se bărbieresc cu atenţie şi poartă îmbrăcăminte care nu-i deosebeşte de femei, creează această propagandă", a denunţat Shafaq.
Reţeaua Stat Islamic este o forţă relativ nouă care activează în Afganistan, având o mai mare influenţă în Siria şi Irak, unde deţine vaste teritorii. Potrivit unui raport al Pentagonul publicat săptămâna trecută, reţeaua încearcă să recruteze foşti membri talibani sau actuali care sunt nemulţumiţi. Săptămna trecută, comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, generalul american John Campbell, a precizat că există între 1.000-3.000 de militanţi SI în Afganistan şi că numărul acestor ar putea creşte dacă activităţile organizaţiei nu sunt monitorizate.