Administrația americană este tot mai convinsă că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) produce și folosește arme chimice în Irak și Siria, a declarat, pentru BBC, un oficial american. SUA au identificat cel puțin patru situații de ambele părți ale graniței dintre Irak și Siria în care SI a folosit agenți ai gazului muștar, a spus oficialul. Agenții au fost probabil folosiți sub formă de pulbere și introduși în explozibili tradiționali, precum obuze de mortieră, a adăugat el. Când aceste arme explodează, pulberea îi arde pe cei care sunt expuși la ea. Washingtonul consideră că jihadiștii au o celulă dedicată producerii unor astfel de arme. Potrivit sursei citate, tehnologia pentru producerea agenților este extrem de răspândită, iar aceste arme chimice nu sunt dificil de realizat.
Pe de altă parte, pe teritoriul Siriei ar putea avea loc o confruntare între militari ruși și coaliția condusă de SUA, este de părere coordonatorul numit de Casa Albă al coaliției internaționale împotriva SI, generalul în rezervă John Allen, potrivit CNN. Întrebat dacă, în opinia sa, militarii ruși vor deveni o problemă pentru Washington dacă aceștia vor lupta de partea președintelui sirian, Bashar al-Assad, John Allen a răspuns: ”În ultimele zile, am urmărit cu atenție această întărire de forțe rusești în Siria și am încercat să înțelegem ce ar însemna acest lucru. Cred că este rău. Rusia își folosește forțele pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad”. Potrivit generalului american, principala răspundere o poartă președintele sirian, pentru faptul că, în urma conflictului din Siria, au murit zeci de mii de oameni. În același timp, generalul american a recunoscut că etapa inițială din pregătirea de către Pentagon a unor combatanți ai opoziției siriene, care, potrivit Washingtonului, ar fi trebuit să formeze baza forțelor armate în lupta împotriva grupării SI, s-a dovedit un eșec. SUA au intenționat să pregătească 12.000 de combatanți ai opoziției siriene, cheltuind 500 de milioane de dolari, însă, potrivit CNN, până de curând, prin instructajul american au trecut doar 54 de oameni, iar după aceasta, cei mai mulți dintre ei au fost răpiți sau au fugit din zona acțiunilor militare.
Anterior, ministrul de Externe al Federației Ruse a anunțat că militari ruși se află în Siria, deja, de mai mulți ani și ajută acolo la asimilarea de tehnici în lupta antiteroristă. Acest lucru se desfășoară în paralel cu livrări de arme pentru armata siriană, care poartă cea mai grea povară în lupta împotriva terorismului.
RAIDURI TURCEȘTI Avioane de luptă turcești au bombardat obiective ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, în cursul nopții de joi spre vineri, acestea fiind cele mai recente bombardamente într-o serie de atacuri aeriene zilnice ale armatei asupra militanților kurzi, în conflictul din sud-estul Turciei. Sute de militanți și membri ai forțelor de securitate au murit după reluarea ostilităților între PKK și statul turc, în luna iulie, năruind procesul de pace lansat în 2012 pentru a pune capăt unui conflict vechi de trei decenii. Peste 15 avioane au lansat lovituri asupra pozițiilor PKK din Qandil, Zap și Avashin, în munții din nordul Irakului, cu puțin timp înainte de miezul nopții, bombardamentele continuând până vineri la ora 5 dimineața. La Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul kurd, militanți PKK au deschis focul, vineri, asupra unui restaurant frecventat de polițiști în principalul cartier comercial, rănind trei ofițeri de poliție și un civil. Unul dintre ofițeri a fost grav rănit. Mai la sud, starea de asediu din orașul Cizre a continuat pentru a opta zi. Politicieni pro-kurzi au declarat că 21 de civili au fost uciși și o criză umanitară s-a produs după ce autoritățile au impus starea de asediu pentru a-i combate pe luptătorii PKK. Ministerul de Interne a anunțat că zeci de militanți au fost uciși și doar un civil a murit.