Cu aproape două săptămâni înainte de „Ziua Arhivelor”, marcată anual la 31 octombrie, Guvernul a aprobat pe 14 octombrie Strategia Arhivelor Naționale 2015-2021. Aceasta modifică statutul Arhivelor Naționale ale României (ANR) şi trasează direcțiile de acțiune pentru a îmbunătăți exercitarea atribuțiilor acestora. Statutul modificat al Arhivelor presupune crearea unei Agenții a Arhivelor Naționale și a unui Consiliu Național al Arhivelor, cu caracter interministerial, pentru elaborarea politicilor arhivistice cu impact naţional.
Astfel, se vizează actualizarea conceptelor și practicilor instituției, dar și clarificarea problemelor proprietății asupra arhivelor, implementarea arhivelor electronice și integrarea practicii arhivistice în cadrul general din Uniunea Europeană. Strategia mai prevede și alte măsuri menite să diminueze discrepanța dintre obligațiile legale ale instituției, de autoritate unică în domeniul administrării documentelor din Fondul Arhivistic Naţional (FAN), și resursele umane și logistice de care dispune.
În conformitate cu Legea nr. 16/1996 republicată, ANR au ca misiune de bază „administrarea, supravegherea şi protecţia specială a Fondului Arhivistic Naţional al României”.
Prin această strategie se dorește, printre altele, îmbunătăţirea accesului la cercetarea documentelor, lărgirea accesului la ANR prin amenajarea adecvată a sălilor de studiu şi a birourilor de Relaţii cu Publicul de la sediile ANR, declasificarea documentelor aflate în depozitele ANR, refacerea şi dotarea bibliotecilor documentare şi angajarea personalului de specialitate, precum și reglementarea copyright-ului în domeniul arhivelor. De asemenea, un alt obiectiv se referă la creșterea gradului de participare a arhiviştilor români la manifestări internaţionale şi apariția în paginile publicaţiilor de peste hotare. Un alt deziderat important constă în elaborarea şi punerea în practică a Programului de digitizare a ANR.