SUA au testat un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis - THAAD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Succes uriaș!”

SUA au testat un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis - THAAD

Externe 02 Noiembrie 2015 / 16:34 1231 accesări

Armata americană anunţă că a testat cu succes un sistem de apărare antirachetă în valoare de 230 de milioane de dolari, care prezintă capacitatea sistemelor Aegis şi THAAD de a identifica şi distruge atât rachete balistice, cât şi de croazieră, relatează Reuters. Testarea a fost efectuată în apropiere de insula Wake, în vestul Pacificului, către ora locală 23.05 (luni, 6.05, ora României), de Agenţia americană de Apărare Antirachetă (MDA), Comandamentul american în Europa, Comandamentul american la Pacific, Agenţia pentru testare operaţională a sistemelor de apărare antibalistice (BMDSOTA) şi Comandamentul de componente funcţionale comune pentru Apărare antirachetă integrată (JFCCIMD).

Este pentru prima dată când armata americană a dovedit eficienţa unei apărări stratificate, potrivit lui Riki Ellison, fondatorul Alianţei pentru Promovarea Apărării Antirachetă (MDAA), o organizaţie nonprofit. ”Este un succes uriaş”, a subliniat Ellison, adăugând că testul sporeşte încrederea în planurile SUA de a mobiliza o baterie sau un sistem terestru mobil de mare altitudine THAAD în Europa şi că ar putea impulsiona intenţiile de a trimite un sistem THAAD în Coreea de Sud. Însă unii critici apreciază că testările unor sisteme antirachetă sunt prea simple şi nu simulează potenţiale ameninţări din viaţa reală.

Testarea a implicat un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) construit de Lockheed Martin Corp, două sisteme de radar de tip AN/TPY-2 construite de Raytheon Co, un sistem de Comandament, Control, Managementul luptei şi Comunicaţii construit de Lockheed şi distrugătorul „USS John Paul Jones“, dotat cu un radar de tip AN/SPY-1. În cadrul testării, un sistem THAAD de pe insula Wake a detectat şi distrus o ţintă care simula o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, lansată de un avion de transport de tip C-17. În acelaşi timp, sistemul THAAD şi distrugătorul au lansat amândouă rachete, în vederea interceptării unei rachete balistice cu rază medie de acţiune lansate de un al doilea C-17. THAAD şi-a atins ţinta, însă racheta de tip SM-3 Block IB, construită de Raytheon, a eşuat la începutul zborului şi şi-a ratat ţinta. MDA a anunţat că anchetează această problemă. Capacitatea THAAD de a lovi a doua ţintă relevă, în opinia lui Ellison, importanţa de a avea un sistem de apărare antirachetă în straturi. ”Dacă o rachetă nu merge, ai alt sistem pe care să-l foloseşti împotriva ameninţărilor inamice”, a spus el. În timp ce erau abordate primele două ameninţări, distrugătorul Marinei americane dotat cu sistemul Aegis a interceptat, de asemenea, o ţintă de tip BQM-74E, construită de Northrop Grumman Corp, cu ajutorul unei rachete ghidate de tip Standard Missile-2 Block IIIA.

”Extinderea sistemului antirachetă al SUA în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse”, declara Vladimir Putin, la sfârşitul lui octombrie, la Formul Valdai de la Soci, pe litoralul rus al Mării Negre, exprimându-şi îngrijorarea faţă de faptul că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un ”scenariu foarte periculos”. SUA efectuaseră în aceeaşi săptămână, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care urmează să fie instalate în România. Un obuz balistic fără încărcătură a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim.

SUA au acuzat anul trecut Rusia că ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF). În replică, Moscova a declarat că acuzaţiile sunt lipsite de fundament, subliniind că sistemele antirachetă care vor fi instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a acestui tratat. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis vor fi utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) vor fi instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

PLAN ANTI-PHENIAN SUA şi Coreea de Sud au aprobat un plan pentru contracararea rachetelor nucleare şi chimice deţinute de regimul Kim Jong-Un. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, şi ministrul sud-coreean al Apărării, Han Min Koo, au aprobat implementarea unui plan pentru detectarea şi distrugerea rachetelor nord-coreene, în caz de necesitate.

Citește și:

Rusia a testat o rachetă intercontinentală

Popularitatea lui Vladimir Putin a ajuns la aproximativ 90%

Primul test al sistemului european antirachetă

Ambasadorul Klemm: Eforturile SUA în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia

SUA sunt pregătite să se apere în cazul unui atac nuclear din partea Phenianului

Scutul de la Deveselu intră în sistemul NATO anul viitor

Avioane ruseşti contra sistemului antirachetă din România



12