SUA rămân inamicul public numărul 1 în Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA rămân inamicul public numărul 1 în Iran

Externe 04 Noiembrie 2015 / 20:45 609 accesări

Manifestaţiile care au marcat, prin discursuri şi sloganuri antiamericane şi incendierea unor Stars and Stripes, 36 de ani de la ocuparea ambasadei americane la Teheran au demonstrat miercuri că SUA rămân, oficial, inamicul numărul 1, în pofida acordului istoric în dosarul nuclear. Evenimentul a fost precedat atât de avertismente ale liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, cu privire la ”aroganţa americană” şi ”încercări de infiltrare sub toate formele a societăţii iraniene de către SUA”, cât şi de arestarea unor jurnalişti acuzaţi că ”vor să prezinte o imagine înfrumuseţată a marelui Satan” şi de închiderea filialei unui cunoscut restaurant american.

Câteva mii de persoane au manifestat, marcând ocuparea ambasadei, primul astfel de eveniment de la încheierea, pe 14 iulie, a unui acord în dosarul nuclear între Iran şi marile puteri, inclusiv SUA. ”Moarte Americii”, ”Jos Israelul”, ”Jos Arabia Saudită” şi ”Infiltrarea interzisă” au scandat manifestanţii. Procurorul general Ebrahim Raisie a apreciat într-un discurs că ”lista atrocităţilor americane este lungă atât în Iran, cât şi în străinătate, iar SUA vor trebui să dea socoteală pentru atrocităţile lor în faţa justiţiei”.

Pe 4 noiembrie 1979, la câteva luni de la Revoluţia Islamică, un grup de studenţi lua cu asalt sediul ambasadei SUA la Teheran. Diplomaţi americani au fost ţinuţi ostatici timp de 444 de zile, antrenând întreruperea relaţiilor diplomatice între Teheran şi Washington, care n-au fost niciodată restabilite. De la încheierea acordului, pe 14 iulie, liderul suprem şi-a multiplicat avertismentele împotriva oricărei încercări de apropiere faţă de Washington şi de ”infiltrare politică şi culturală”, pe care a catalogat-o drept ”mai periculoasă decât infiltrarea economică şi în domeniul securităţii”. În opinia sa, acordul în dosarul nuclear, care va permite ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul angajamentului regimului de a-şi limita programul nuclear civil şi de a renunţa la arma atomică, nu trebuie să aibă drept consecinţă supunerea Teheranului faţă de interesele străine, mai ales americane. În faţa a mii de studenţi, numărul 1 iranian, care are ultimul cuvânt de spus în marile probleme ale ţării, a mai îndemnat, marţi, la ”vigilenţă în faţa unor SUA care încearcă să înfigă un cuţit în spatele Iranului, cu prima ocazie”. Reluând afirmaţiile numărului 1 iranian, generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, a criticat ”anumiţi oficiali care privesc cu încredere către Occident şi liberalism”. Preşedintele moderat Hassan Rohani a fost ales în 2013, în parte, în baza promisiunii de a normaliza relaţiile cu lumea exterioară, dar fără să meargă până la a evoca o reluare a relaţiilor cu SUA. Însă Mohammad Javad Zarif, ministrul său de Externe, i-a strâns mâna, anul acesta, preşedintelui american, Barack Obama, ”în mod accidental”, pe culoare, la sediul ONU de la New York, ceea ce a provocat noi critici din partea conservatorilor.

Printr-un gest care nu a putut decât să le satisfacă, serviciile de informaţii din cadrul Gardienilor Revoluţiei au anunţat, marţi, arestarea mai multor jurnalişti reformatori, acuzaţi că fac parte dintr-o reţea finanţată de serviciile de informaţii americane şi ajutată de o serie de state europene, inclusiv Marea Britanie, Olanda şi Suedia. ”Membri ai acestei reţele voiau să macheze imaginea SUA şi să pregătească prezenţa oficială a unor americani în Iran”, a declarat un expert în domeniul informaţiilor, din cadrul Gardienilor Revoluţiei, pentru televiziunea de stat. În afară de jurnalişti, un om de afaceri iraniano-american, Siamak Namazil, dar şi Nezar Zaka, prezentat de Teheran drept un cetăţean libanezo-american, au fost arestaţi încă de la sfârşitul lui octombrie. În total, patru americani de origine iraniană, inclusiv Jason Rezaian, un corespondent al ziarului ”Washington Post” la Teheran, sunt deţinuţi în continuare în Iran, în pofida îndemnurilor Washingtonului la eliberarea acestora.

Citește și:

Iranul începe să-şi demonteze centrifugele de îmbogăţire a uraniului

Liderul al-Qaida face apel la unitatea militanţilor împotriva Rusiei şi Occidentului

SUA au testat un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis - THAAD

Taguri articol


12