SUA resping propunerile de discuții avansate de Rusia pentru Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dialogul surzilor

SUA resping propunerile de discuții avansate de Rusia pentru Siria

Externe 14 Octombrie 2015 / 15:13 575 accesări

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că SUA au respins propunerea făcută de Rusia de a trimite o delegație oficială condusă de premierul Dmitri Medvedev la Washington și o delegație americană la Moscova, pentru discuții mai aprofundate vizând cooperarea în Siria. Marți, președintele Vladimir Putin amintise de această inițiativă rusă de a trimite la Washington o delegație la nivel înalt, condusă de premierul Dmitri Medvedev, care să aibă în componența sa experți militari, reprezentanți ai serviciilor secrete și diplomației ruse. În mesajul părții americane se menționa că singurul lucru de care SUA sunt interesate este a conveni asupra măsurilor destinate să permită evitarea incidentelor în Siria. Militari americani și ruși vor avea o nouă rundă de convorbiri asupra siguranței în spațiul aerian al Siriei, pentru a evita o ciocnire accidentală în timpul raidurilor aeriene pe care cele două țări nu și le coordonează în Siria.

TENSIUNI ÎN AER Două avioane ruseşti şi două americane au ajuns unele în raza vizuală a celorlalte, la o distanţă de 16 - 32 de kilometri, în spaţiul aerian sirian, sâmbătă, a anunţat, marţi, coaliţia împotriva grupării Statului Islamic (SI) condusă de SUA. Ambele perechi de avioane s-au îndepărtat şi nu a avut loc niciun incident, a declarat colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al coaliţiei. Însă Warren a denunţat atacurile aeriene ruse în Siria ca ”nesăbuite, oarbe şi iresponsabile”. Aeronave ruseşti urmăresc și dronele americane. Dintre cele 80 de atacuri aeriene pe care SUA cred că le-a efectuat Rusia, doar o fracţiune vizează ţinte SI, a subliniat Warren. Aceste atacuri nu au condus la progrese semnificative, în pofida faptului că ele consolidează regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a apreciat colonelul american. Warren a subliniat că 70 de șefi şi lideri de nivel mediu ai SI au fost ucişi în atacurile aeriene aliate, începând din mai, ceea ce obligă gruparea să-şi înlocuiască în mod constant conducerea. El a reiterat că SUA estimează că gruparea SI a devenit tot mai paranoică în privinţa securităţii operaţionale, pentru a-şi feri liderii de atacurile aeriene ale coaliţiei.

LUPTE INTENSE Forțele regimului sirian au bombardat intens, miercuri, poziții ale rebelilor, la Damasc și în împrejurimi, în încercarea de a-i alunga pe insurgenții care încercuiesc o mare parte a capitalei siriene. Cartierul Jobar, situat în estul Damascului și părăsit de populație, este un câmp de luptă, de peste doi ani. Acest loc strategic duce direct spre centrul Damascului și deschide accesul spre Ghouta orientală, regiune agricolă la est de capitala siriană, unde majoritatea localităților sunt în mâinile rebelilor. Armata siriană a încercat de mai multe ori în ultimul timp să-i alunge pe rebeli din Jobar, dar fără succes și este acuzată cu regularitate de bombardarea capitalei, pornind chiar din acest cartier. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), aviația a efectuat cel puțin opt raiduri deasupra cartierului Jobar, în timp ce la sol s-au dat lupte grele între trupe ale armatei, miliții pro-regim și Hezbollahul libanez, pe de o parte, și Frontul Al-Nosra, ramura siriană a al-Qaida, și rebeli islamiști, pe de altă parte.

BĂTĂLIA PENTRU ALEP Armata siriană şi aliaţii săi şiiţi, mii de iranieni şi membri ai Hezbollahului libanez pregătesc o ofensivă terestră împotriva insurgenţilor, în provincia Alep, cu susţinerea aviaţiei militare ruse. Mai multe grupări îşi împart controlul asupra oraşului Alep şi provinciei cu acelaşi nume: Guvernul sirian, care controlează sectoarele de vest ale oraşului, o serie de grupări rebele care luptă împotriva lui al-Assad, care se află în partea de est, şi Statul Islamic, care deţine controlul asupra unor zone rurale din apropiere de oraş. Alep era cel mai populat oraş din Siria, înainte de războiul civil care a izbucnit în 2011, după reprimarea de către regimul al-Assad a unor manifestaţii antiguvernamentale. Statul Islamic a cucerit, săptămâna trecută, de la alţi insurgenţi, un anumit număr de sate lângă Alep. Televiziunea siriană a anunţat luni că forţele guvernamentale au cucerit, de la SI, un sector din nordul oraşului. Alte bombardamente aeriene și de artilerie au vizat mai multe localități ocupate de rebeli în jurul orașului Damasc. Doi copii au fost uciși la Duma, la nord-est de capitala siriană, potrivit OSDO.

Citește și:

Beneficiile Moscovei de pe urma cheltuielilor cu campania din Siria

Ambasada Rusiei la Damasc, atacată de insurgenți

Turcia, hărțuită aerian de Siria

”Intervenția Rusiei în Siria schimbă datele problemei”

Rachetele lansate de Rusia în Siria, pericol pentru zborurile comerciale

Taguri articol
SUARusiaSiriaStat IslamicAl-Qaida


12