Statele Unite ale Americii (SUA) vor ajuta Grecia să revină pe creștere economică și să facă față crizei refugiaților, a afirmat vineri secretarul de stat american, John Kerry, în cursul unei vizite de o zi la Atena, relatează agenția Xinhua.
Șeful diplomației americane a lăudat eforturile depuse de Grecia, țară înglodată în datorii, de a aborda criza financiară ce durează de șase ani, escaladarea crizei refugiaților în acest an, precum și o serie de alte provocări referitoare la regiunea mai largă.
Pe agenda discuțiilor dintre Kerry și conducerea politică a Greciei s-au aflat programul Atenei de a depăși spectrul unui default și al unui Grexit, cererea guvernului elen de stânga privind reducerea datoriei în următoarele luni, precum și evoluțiile regionale, disputa cipriotă și chestiuni referitoare la energie.
''Vom face tot ce se poate pentru ca Grecia să revină pe creștere economică'', a declarat Kerry în cursul unei întâlniri cu premierul grec, Alexis Tsipras.
Kerry a salutat cooperarea Greciei în problemele de securitate, care s-au aflat de asemenea pe primul loc al ordinii de zi, ca urmare a recentelor atacuri teroriste de la Paris și a tensiunii din relațiile turco-ruse după doborârea unui avion rusesc de către armata turcă la granița cu Siria.
''Grecia rămâne o placă turnantă a stabilității în regiune'', a subliniat la rândul său Tsipras în cursul convorbirilor.
În declarațiile de presă după întâlnirea cu ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, Kerry a recunoscut că Grecia se confruntă cu provocări semnificative în legătură cu refugiații și migrația, și a promis sprijin din partea Washingtonului.
După dezvăluirile potrivit cărora doi dintre militanții jihadiști ai atacurilor teroriste de la Paris au tranzitat Grecia ca refugiați, criticile din partea unor țări europene la adresa modului în care Atena gestionează în general criza refugiaților au culminat în ultimele zile cu scenarii privind excluderea țării din Schengen, menționează Xinhua.
John Kerry a subliniat că problema refugiaților nu este o problemă greacă, ci o provocare internațională și a promis că ''SUA sprijină Grecia''.
Aflată într-o situație economică foarte dificilă, Grecia a trebuit să facă față sosirii pe țărmurile sale de la începutul acestui an a peste 700.000 de imigranți, precizează la rândul său AFP. Pe această temă, Kerry, care a afirmat că SUA au acordat deja ''un ajutor umanitar de peste 4,5 miliarde de dolari de la izbucnirea războiului civil în Siria'', a anunțat, la întâlnirea sa cu ministrul Kotzias, că Washingtonul va acorda ''alte 24 milioane de dolari ca ajutor'' Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).
Acest ajutor îi va permite Înaltului Comisariat să primească, să cazeze și să le acorde hrană migranților la sosirea lor în Grecia, apoi în Balcani și în restul Europei.
''Adevărata soluție la criza refugiaților în Europa este de a pune capăt cât mai repede posibil conflictului în Siria. De aceea ne intensificăm eforturile în cadrul coaliției pentru a lupta împotriva Daesh (Statul Islamic) și am lansat o nouă inițiativă diplomatică pentru a obține o încetare a focului și o tranziție politică în Siria. Am avut un început promițător în acest efort și vom continua ferm până când vom reuși'', a mai spus Kerry, potrivit AFP.