Submarin nuclear rusesc, ca reacţie la sistemul NATO antirachetă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Submarin nuclear rusesc, ca reacţie la sistemul NATO antirachetă?

Externe 12 Noiembrie 2015 / 16:45 1182 accesări

În replică la toate testele sistemului antirachetă făcute de americani până acum, în Europa şi nu numai, Rusia a anunţat că intenţionează să construiască un submarin fără echipaj, dotat cu rachete nucleare. Anunţul se încadrează în măsurile de contracarare a sistemelor antirachetă instalate de NATO în România şi Polonia, arată documente militare ruse obţinute de Business Insider. Potrivit unui document discutat zilele trecute la o reuniune militară la care a fost prezent inclusiv preşedintele Vladimir Putin, armata rusă lucrează la Sistemul oceanic multirol Status-6. Proiectul constă în construirea unui submarin fără echipaj, care să poată efectua bombardamente nucleare în zone de coastă. „Sistemul va avea rolul de a distruge componente importante ale inamicilor în zone de coastă, generând daune inacceptabile pe teritoriul unei ţări prin crearea unor zone de contaminare radioactivă care să facă imposibile pe termen lung activităţi militare, economice sau de alt gen", precizează documentul postat pe un blog al armatei ruse.

Submarinul teleghidat, la care armata rusă lucrează de trei ani, ar urma să aibă o autonomie de până la 10.000 de kilometri şi va putea naviga la adâncimi de până la 1.000 de metri, apropiindu-se de coastele inamicilor Rusiei.

Potrivit analistului Bill Gertz, de la The Washington Free Beacon, Pentagonul este la curent cu planurile Rusiei de a dezvolta un submersibil teleghidat care să poată efectua atacuri nucleare. Un astfel de submarin poate distruge porturi inamice în cazul unui război, reuşind să evite sistemul antirachetă NATO, care va contracara dispozitive balistice aeriene.

Însă este posibil ca proiectul să nu fie într-un stadiu foarte avansat, astfel că informaţiile apărute să aibă scop propagandist, notează Business Insider.

Cert este că preşedintele Vladimir Putin a avertizat marţi că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de Statele Unite în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică. "Rusia va lua măsuri de retorsiune în sensul consolidării capacităţilor forţelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antirachetă. Am spus de la început că vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricăror instalaţii antibalistice", a declarat Vladimir Putin. "În ultimii trei ani, companiile militare ruse au dezvoltat şi au testat cu succes mai multe sisteme avansate capabile să îndeplinească sarcini într-un mediu antibalistic evoluat. Forţele armate ruse au început să primească aceste sisteme de anul acesta", a subliniat Putin.

Potrivit liderului rus, pretextele conform cărora sistemele antirachetă din Europa de Est ar viza ameninţările balistice din partea Iranului şi Coreei de Nord ascund adevăratele intenţii ale Statelor Unite, de a dobândi superioritate militară. "Adevăratul scop este neutralizarea potenţialului nuclear al altor state, inclusiv al Rusiei şi al aliaţilor ei", a subliniat Vladimir Putin.

Poveste fără sfârşit

La sfârşitul lunii octombrie, Vladimir Putin atrăgea atenţia că extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un scenariu "foarte periculos". Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare, cerând României şi SUA să conştientizeze "responsabilitatea" montării acestor sisteme şi să renunţe la plan "cât nu este prea târziu". Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n. red. - Aegis, conform terminologiei NATO) "riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale", declara recent Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

TRATATE ÎNCĂLCATE, ZICE MOSCOVA Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.

REACŢIE Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare. Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.



12