Summitul de la Viena, dominat de criza imigranţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summitul de la Viena, dominat de criza imigranţilor

29 August 2015 / 00:00 1045 accesări

Criza imigranţilor a dominat agenda summitului de la Viena, joi, în paralel cu desfăşurarea unor evenimente care relevă gravitatea situaţiei, însă liderii regionali au dat puţine semne de a găsi modalităţi de a face faţă acestei provocări, relatează DPA. În pofida faptului că a fost prezentată drept o reuniune între reprezentanţi UE şi lideri ai ţărilor din Balcanii de Vest, în vederea discutării afluxului de imigranţi din această regiune a Europei, părţi importante ale agendei întâlnirii au fost dominate de ştirile momentului cu privire la imigranţi africani, un camion cu imigranţi morţi descoperit în Austria şi despre valul de refugiaţi aflaţi în drum către Occident dinspre insula elenă Kos.

Valuri de oameni care vin din Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia şi Serbia au creat, la rândul lor, tensiuni în UE. Însă ţările participante s-au concentrat mai mult asupra crizei imigranţilor, din cauza faptului că aceste ţări sunt considerate o trambulină pentru ceilalţi imigranţi care intră în UE prin Grecia şi care caută, după aceea, să-şi continue drumul prin Balcanii de Vest. Alţi 1.288 de refugiaţi din Orientul Mijlociu, majoritatea originari din Siria, au intrat în Macedonia dinspre Grecia, de miercuri şi până joi, au anunţat autorităţile de la Skopje. Refugiaţii au fost înregistraţi şi li s-au eliberat documente care le oferă un termen de trei zile în care să ceară azil sau să părăsească ţara. Problema este deosebit de îngrijorătoare pentru Ungaria, care a devenit de facto al doilea punct de intrare a imigranţilor în UE, după Grecia. Budapesta a înregistrat, pentru a treia zi consecutiv, un număr-record de imigranţi, 3.241, joi. Valul de refugiaţi care se îndreaptă către Ungaria continuă, în pofida gardului pe care autorităţile ungureşti îl ridică pe cei 175 de kilometri de frontieră cu Serbia.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat, la Nurnberg, că ”Europa a fost luată prin surprindere de numărul de oameni care vin în Occident pe aşa-numita rută balcanică, număr care a crescut cu peste 600% faţă de cel de anul trecut”. Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a îndemnat, înainte de reuniune, la o redistribuire mai corectă a imigranţilor. ”Problema este că există 18 state în UE care au mai puţini refugiaţi, la un loc, decât are Austria”, a declarat el. Germania a fost de asemenea... ocupată de solicitanţi de azil, 800.000 fiind aşteptaţi anul acesta. Însă aproximativ 45% dintre solicitări sunt depuse de imigranţi din cele şase ţări balcanice care au participat la summitul de joi. ”Trebuie să le spunem oamenilor din Balcani că nu prea au şanse să primească azil, deoarece avem nevoie de acele resurse pentru oamenii care fug din calea războiului”, a subliniat cancelarul Angela Merkel, anunţând că ţara sa cooperează cu Franţa, Italia şi Grecia pentru a ajunge la o poziţie comună cu privire la criza refugiaţilor.

ATACURI ÎMPOTRIVA IMIGRANȚILOR

Persoane necunoscute au atacat, vineri dimineaţă, cu un cockteil Molotov, un centru pentru refugiaţi din nordul Germaniei. Dispozitivul incendiar a fost aruncat printr-o fereastră, într-o cameră dintr-o fostă şcoală. O femeie şi cei trei copii ai ei, care dormeau într-o cameră alăturată, nu au fost răniţi, ei fiind mutați în alt loc, unde femeia primea consiliere psihologică. În fosta şcoală din satul Salzhemmendorf, lângă Hanovra, sunt cazaţi peste 30 de refugiaţi, a anunţat poliţia. Între timp, poliţia a interzis mitinguri politice în faţa altui adăpost pentru refugiaţi, care a devenit un adevărat... paratrăznet în protestele faţă de valul de solicitanţi de azil aşteptat în Germania, până la sfârşitul anului. Forţele de ordine au anunţat joi seara că nu dispun de suficient personal pentru a ţine la distanţă extremiştii de dreapta, care se opun imigraţiei, şi extremiştii de stânga, după ce şi unii, şi alţii au anunţat că plănuiesc să organizeze evenimente în faţa adăpostului din Heidenau, un oraş de periferie de lângă Dresda. Peste 30 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi, săptămâna aceasta, în timpul unor confruntări violente între extremişti de dreapta şi poliţişti, la fostul magazin transformat în centru de primire pentru refugiaţi de la Heidenau, declanşând un val de condamnare în întreaga ţară. Regiunea Dresda este un fief al neonaziştilor, o mişcare care are mult mai puţină susţinere în vestul ţării.

ACUZAȚII RESPINSE

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a respins, la Bruxelles, acuzaţii potrivit cărora UE nu face suficient pentru a controla criza, subliniind că blocul european a avansat o serie de propuneri în vederea împărţirii poverii imigranţilor care sosesc, doar pentru ca aceste propuneri să fie respinse de statele UE. Merkel a avertizat că locuitorii Germaniei şi din alte părţi ale Europei aşteaptă o distribuire corectă a refugiaţilor între statele UE. Acest avertisment vine pe fondul unor noi informaţii despre violenţe împotriva imigranţilor în Danemarca şi Germania şi în contextul unei îngrijorări faţă de eventuale noi confruntări violente la Heidenau, în Germania.

La rândul lor, reprezentanţii celor şase ţări din Balcani au insistat asupra necesităţii concentrării asupra problemelor lor. Ministrul kosovar de Externe, Hashim Thaci, a declarat că problema imigranţilor relevă necesitatea creşterii nivelului investiţiilor în regiune. Premierul sârb, Aleksandr Vucic, a spus că, poate, o eventuală accelerare a negocierilor de aderare la UE a ţărilor din Blacani ar ajuta la soluţionarea problemei.



Ştiri recomandate

12