Mai avem nevoie de teatru? Este teatrul un lux? Ce este teatrul independent și care este rostul teatrului social? Toate aceste întrebări și altele care le-au generat au încercat să-și găsească răspunsul la două dintre cele trei dezbateri organizate în primele zile ale Festivalului Internațional de Teatru Independent Constanța (FITIC) „Blue Theatre”, desfășurat în premieră la Constanța, între 3 și 10 septembrie, la Teatrul de Stat Constanța (TSC).
Oameni de teatru - actori, regizori, teatrologi, directori de trupe -, jurnaliști, psihologi, preoți, dar și publicul au încercat să răspundă acestor întrebări de actualitate.
În cadrul conferinței de presă / dezbatere din 3 septembrie, cu tema „Teatrul prezentului, între necesitate și lux! Mai avem nevoie de teatru?”, organizată în deschiderea FITIC, actorul Lucian Iancu, președinte al Asociației Culturale Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului, a atins o problemă interesantă și de actualitate: numărul mare de absolvenți de teatru - actori sau regizori - care se găsesc în imposibilitatea de a se angaja în teatrele subvenționate de stat. „Tinerii actori se învârtesc în jurul teatrului cum se învârtesc câinii pe lângă măcelării sau pisicile pe lângă pescării. În momentul în care reușesc să prindă o colaborare, nimic nu le asigură continuitatea”, a menționat Lucian Iancu.
Răspunzând la întrebarea cine face teatru independent, apreciatul actor tomitan a subliniat: „Nu sunt toți niște necunoscuți care bat la porțile scenei. Noi avem chiar vedete: Marius Manole, Medeea Marinescu... Nu mai vorbim de Horațiu Mălăele”. Afirmația sa a fost întărită de actrița Adriana Trandafir, care a menționat, făcând trimitere la propria sa experiență, că un actor de teatru independent face o mulțime de lucruri: spală scena, așază decorul, calcă toate costumele de scenă, cară recuzita.
„TEATRUL SOCIAL NU ARE VOCAȚIA DE A DA SOLUȚII, CI DE A RIDICA PROBLEME“
Ziua de duminică a fost dedicată teatrului social. Pornind de la „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, criticul de teatru conf. univ. dr. Alina Cristea a vorbit despre necesitatea pildei și a regulilor demne de urmat.
„Teatrul social este o felie de viață care vorbește despre aici și acum”, a spus regizoarea Geanina Hergheligiu, prezentă în concurs, duminică seară, cu spectacolul „Copii răi”, de Mihaela Michailov, inspirat de un caz real. „Teatrul social nu are vocația de a da soluții, ci de a ridica probleme”, a spus și actorul Alin Potop din „Copii răi”. „Teatrul social este mai puternic decât un documentar”, a întărit actrița Raluca Jugănaru.
În ceea ce privește actorul din teatrul social, actrița Raluca Jugănaru a subliniat: „Teatrul social nu este pentru afirmarea actoricească. Noi ne afirmăm în altă parte. Te angajează moral, cu toată credința, în scopul vindecării oamenilor”. Vorbind despre „jocul de rol” folosit foarte mult în terapie, psihoterapeutul Corina Pop a spus: „Prin teatrul social nu faceți decât să scoateți în față niște roluri pe care le jucăm cu toții în viața de zi cu zi, dar ceea ce faceți voi este să activați conștiința socială”.
La rândul său, directorul Godot Cafe și al Festivalului Național de Teatru Independent, George Remeș, a spus: „Teatrul social există dintotdeauna. Moliere râdea de moravurile de la curte, iar Cehov și-a numit o parte din piese, pe care noi le numim drame, comedii, deoarece ironiza comportamente sociale”. La dezbaterea de duminică au participat și vicepreședintele Asociației Tomis Antidrog, preotul Alexandru Alois, dar și președintele Asociației Generației de Azi, Cristian Tănase, moderatorul întâlnirii fiind jurnalistul Valentin Ispas.
În programul FITIC mai este cuprinsă o dezbatere / conversație culturală, miercuri, de la ora 14.00, cu tema „E nevoie de teatru? Poveştile teatrului de altădată“.
CE PUTEȚI VEDEA LUNI LA FITIC
Festivalul „Blue Theatre” îi așteaptă pe constănțeni, și luni seară, în sala TSC. De la ora 18.00, în concurs va fi prezentată piesa „Cerere în căsătorie”, o producție a Teatrului de Artă București, cu Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente în distribuție, în regia lui Victor Olăhuț. De la ora 19.30 va fi concurs „Happy End”, de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan, cu Tudor Istodor și Raluca Aprodu în distribuție. Seara se va încheia cu „Două liniuțe”, de la ora 21.30, cu Marius Manole, Medeea Marinescu, Irina Antonie, Anghel Damian, Lia Bugnar, Cătălin Babliuc şi Istvan Teglas, în regia Liei Bugnar, o producție a Godot Cafe.
Intrarea la toate spectacolele din cadrul FITIC „Blue Theatre”, programate în sala TSC, este liberă, în limita locurilor disponibile.
Citiți mai jos programul FITIC „Blue Theatre”:
Luni 05.09.2016
Ora 18.00 - „Cerere în căsătorie” - în concurs
Distribuție: Florentina Năstase, George Constantinescu, Valentin Terente
Regia: Victor Olăhuț
Producție: Teatrul de Arta București
Ora 19.30 - „Happy End”, de Zsolt Poszgai - în concurs
Regia: Alexandru Bogdan
Scenografie şi afiş: Silvana Bratu
Distribuţie: Tudor Istodor, Raluca Aprodu
Ora 21.30 - „Două liniuțe”
Distribuție: Marius Manole, Medeea Marinescu, Irina Antonie, Anghel Damian, Lia Bugnar, Cătălin Babliuc şi Istvan Teglas
Regia: Lia Bugnar
Producție: Godot Cafe-Teatru
Marți 06.09.2016
Ora 18.00 - „30+“ - în concurs
Distribuție: Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz, Andreea Mateiu
Regia: Alexandru Bogdan
Producție: Godot Cafe - Teatru
Ora 20.30 - „Un bărbat și mai multe femei”
Distribuție: Magda Catone și Claudiu Bleonț
Producție: Teatrul de pe Lipscani
Miercuri 07.09.2016
Ora 14.00 - E nevoie de teatru? „Poveştile teatrului de altădată“ - conversații culturale
Ora 18.00 - „Freak Show”, de Florin Piersic Jr.
Un one-man-show cu Florin Piersic Jr.
Ora 20.15 - „Carpathian Garden” - în concurs
Distribuție: Tudor Aaron Istodor, Radu Iacoban
Regia: Radu Iacoban
Producție: Godot Cafe-Teatru
Ora 21.30 - „Căsnicie cu bucluc” - în concurs
Distribuție: Andu Axente, Clara Ghiuvelechian, Luiza Martinescu, Andrei Cantaragiu, Emi Cristoiu
Compania Inedit
Joi 08.09.2016
Ora 18.00 - „Fă tu primul pas” - în concurs
Distribuție: Raluca Aprodu, Marius Călugărița
Regia: Andrei Munteanu
Producție: Teatrul de Artă București
Ora 20.00 - „Cabaretul cuvintelor” - în concurs
Distribuție: Andreea C. Hristu, Cristina Savu, Ioana Pasca, Radu Catana
Regia: Alexandru Nagy
Coproducție Teatrul Mignon & 8 pt & TIP
Vineri 09.09.2016
Ora 18.00 - „Mălăieș în călcăieș” - în concurs
Distribuție: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Ovidiu Cosovanu, Dumitru Georgescu, Tiberiu Enache, Daniel Chirilă
Regia: Daniel Chirilă
Producție: Green Hours
Ora 20.00 - „Cum se duce totu’ dracu” - în concurs
Distribuție: Ioana Chelmuș, Florin Frățilă
Producție: În Culise
Ora 22.00 - „Pasărea Măiastră - Maria Tănase”
Recital Adriana Trandafir
Ora 00.00 - Atelierul de noapte-teatru, muzică și dans
Susținut de: Adriana Trandafir, prof. univ. dr. Daniela Vitcu-Hanțiu
Sâmbătă 10.09.2016
Ora 17.00 - „Prithvi” - în concurs
Atom Theatre Bulgaria
Ora 18.00 - „Dragoste și căpșuni” - în concurs
Distribuție: Ana Odagiu, Alex Zob
Regia: Marius Gîlea
Productie: Godot Cafe-Teatru
Ora 20.00 - GALA FITIC 2016
Invitat: Horațiu Mălăele - Recital „Sunt un orb”
Citește și:
S-a deschis FITIC cu o întrebare de actualitate: „Mai avem nevoie de teatru“?
Constanța devine capitala internațională a teatrului independent!
Constanța va avea festival de teatru independent din 3 septembrie!