De multă vreme, uşile Bibliotecii Judeţene (BJ) „Ioan N. Roman” nu s-au mai deschis, în weekend, pentru cititorii şi utilizatorii serviciilor instituţiei de cultură. Sâmbătă, însă, a fost o zi cu totul specială: biblioteca a fost deschisă pentru... o noapte, de la lăsarea întunericului şi până după miezul nopţii, la ora 02.00. Prima ediţie a proiectului naţional „Noaptea Bibliotecilor” - rezultat al unui parteneriat între Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Excedo, Marketer Club şi numeroase biblioteci publice din ţară - s-a bucurat de mare succes, la malul mării.
Cu mic, cu mare, constănţenii au spus „Da!” neobişnuitei invitaţii de a trece pragul instituţiei de cultură noaptea şi nu au avut ce regreta, fiind atraşi ca de un magnet de ofertele culturale. Încă de la intrare, vizitatorii au fost întâmpinaţi cu zâmbete, bomboane de ciocolată şi pliculeţe de cafea, din partea unor sponsori atraşi de ineditul evenimentului. Bucuriile au continuat, începând din foaier şi până la etajul al II-lea. Cel mai „fierbinte” punct a fost, însă, la intrare, unde publicul cititor a putut să-şi aleagă şi să ia acasă unul sau mai multe volume noi, puse la dispoziţie de conducerea bibliotecii.
BUCURII SPIRITUALE Pentru acest eveniment, conducerea şi colectivul BJ au pregătit o serie de manifestări speciale, pentru toate vârstele şi toate gusturile. Picii care au fost şi cei mai punctuali vizitatori au avut parte de multe bucurii: un spectacol cu păpuşi, susţinut de actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret şi au participat la un mini-atelier de legare de carte. „Seniorilor” li s-a pregătit un recital dramatic, susţinut de actriţa Dana Trifan-Enache şi una dintre studentele sale de la Facultatea de Arte, Carmen Călin, iubitorii muzicii s-au răsfăţat cu un recital susţinut de mezzosoprana Lucia Mihalache şi soprana Mihaela Ionescu, acompaniate de pianista Silvia Ţigmeanu, iar apoi, de la ora 22.00, s-a dat startul la vizionat filme.
PREZENŢĂ PESTE AŞTEPTĂRI Mai mult, vizitatorii şi-au putut face permise gratuite, pentru acces la serviciile bibliotecii, iar cititorii „neserioşi” sau uituci, care au restituit după mai multe zile/luni cărţile luate cu împrumut au fost scutiţi de penalităţi. De asemenea, au putut fi vizitate expoziţiile de carte, afişe vechi şi instrumente de scris din holul bibliotecii, iar uşile sălii de lectură şi ale serviciului Biblionet au fost larg deschise pentru doritori.
„A fost prezenţă peste aşteptări. Au venit foarte mulţi copii, dar şi adulţi care au avut alternativa unei seri de sâmbătă alta decât... televizorul. Acest lucru ne încurajează pe noi, bibliotecarii, şi ne legitimează gândul mai vechi că biblioteca este un spaţiu de convergenţă al întregii comunităţi. Ne vom strădui să oferim ediţii viitoare ale „Nopţii bibliotecilor” cât mai reuşite”, a spus directorul interimar al BJ „Ioan N. Roman”, Adriana Gheorghiu. Potrivit estimărilor, peste 500 de iubitori de cultură au beneficiat de programul special şi extrem de atractiv oferit cu prilejul „Nopţii bibliotecilor”.