Haosul este cuvântul de ordine în această perioadă în sistemul de sănătate românesc. Scandalul dezinfectanților (biocidelor) diluați ai Hexi Pharma este departe de a se finaliza. Vineri, 13 mai, au început controalele inopinate în spitale, iar preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloș au ajuns la concluzia că este nevoie de modificarea rapidă a legislaţiei achiziţiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un control mai eficient asupra produselor achiziţionate în spitale. Cioloș a venit, vineri, la Ministerul Sănătăţii (MS), cu oficiali ai Corpului de control, pentru a verifica documentele privind achiziţionarea de produse biocide. Au fost vizate 4 spitale din București (Clinic de Urgență Floreasca, Clinic de Urgență Universitar, Clinic de Urgență „Sf. Ioan“ și Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri). Imediat după ce a părăsit sediul MS, Cioloș a dat scurte declarații. El a anunțat că a cerut un audit la Hexi Pharma, dar și că a înaintat Parchetului General documente întocmite de Inspecția Sanitară de Stat. Totodată, premierul Cioloş a declarat că directorul SRI i-a prezentat o sinteză a informaţiilor deţinute de Serviciu privind situaţia din spitale şi notele pe care le-a transmis în ultimii ani autorităţilor. ”O să publicăm astăzi (vineri - n.r.) sau luni, cel târziu, şi Ordinul de ministru nr. 10 modificat, prin care o să cerem firmelor producătoare şi celor care pun pe piaţă produse biocide să vină cu un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat, tocmai pentru a avea această posibilitate de comparaţie şi a evita situaţiile în care firmele îşi fac această acreditare în propriile laboratoare, chiar dacă ele sunt acreditate”, a adăugat Cioloş, care a anunțat modificări legislative în cel mai scurt timp. De asemenea, premierul a mai precizat că: ”o să modificăm şi contractele de management pentru directorii spitalelor, prin care să-i stimulăm pe aceştia să informeze asupra infecţiilor nosocomiale”. ”Şi am cerut să vedem şi cum putem ameliora statutul epidemiologilor în spitale pentru ca aceştia, la fel, să fie incitaţi să aibă un suficient grad de autonomie, de independenţă, care să le permită să raporteze atunci când sunt probleme şi să nu fie sub presiunea conducerii spitalelor. Deci lucrurile astea avem intenţia să le mai facem până săptămâna viitoare”, a spus Cioloş.
MODIFICAREA LEGII PRIVIND ACHIZIȚIILE
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul au ajuns la concluzia că este nevoie de modificarea rapidă a legislaţiei achiziţiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un control mai eficient asupra produselor achiziţionate în spitale. ”Pentru ca incoerența și absența unor proceduri clare să nu mai conducă la situații de genul celei existente în acest moment, cei doi oficiali au convenit că se impune adoptarea unui nou set de norme de control și testare a dezinfectanților și a condițiilor de sanitație în spitale. Totodată, președintele Iohannis și premierul Cioloș au stabilit că este rapid nevoie de modificarea legislației achizițiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un mai bun control al calității produselor achiziționate în spitalele publice din România. Standardizarea achizițiilor va conduce la dotarea unităților sanitare cu materiale conforme care nu pun în pericol viața oamenilor”, a informat Administraţia Prezidenţială.
ANCHETĂ
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţă, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana juridică SC Hexi Pharma Co SRL pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Vineri, reprezentantului legal al societăţii i-a fost adus la cunoştinţă faptul că procurorii au început urmărirea penală faţă de societate. Polițiștii au făcut, tot vineri, percheziții informatice în dosarul Hexi Pharma, fiind verificate calculatoarele și telefoanele directorului general Flori Dinu și ale chimistului fabricii, între timp, mai multe echipe de polițiști făcând noi verificări la sediul firmei, spun surse judiciare. Pe rolul Tribunalului Bucureşti este înregistrată o cerere a Hexi Pharma, firma în legătură cu care există suspiciuni că a comercializat dezinfectanţi diluaţi pentru spitalele din România, privind intrarea în insolvenţă. Dosarul a fost înregistrat la 10 mai pe rolul instanţei.
Potrivit informațiilor care apar în cererea de insolvență, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 de lei, primul termen din dosar urmând să aibă loc la 17 mai, la Tribunalul București.
„SYNEVO“, CU PROBLEME ŞI ÎN BULGARIA!
Cea mai mare rețea de analize medicale din țară - ”Synevo” - s-ar părea că este implicată în scandalul dezinfectanților diluați. Potrivit http://www.hotweek.ro/, care-l citează pe Cătălin Tolontan, ziarist la „Gazeta Sporturilor“, ”Synevo” din România, dar și din 10 orașe din Bulgaria, a utilizat dezinfectanți ai companiei Hexi Pharma. Compania de analize medicale are 2,7 milioane de clienți în România și Bulgaria. ”Chiar acum retragem Thor-ul și celelalte produse din centrele noastre”, au declarat vineri, 13 mai, bulgarii pentru „Gazeta Sporturilor“.
A ÎNTORS DECLARAȚIA: „MEDICAMENTELE GENERICE AU EFICIENŢĂ TERAPEUTICĂ!?“
În ceea ce privește declarația șefului Secției de Terapie Intensivă nou-născuți a Spitalului pentru Copii „Marie Curie” din Capitală, dr. Cătălin Cîrstoveanu, potrivit căreia eficacitatea unor medicamente generice este zero și astfel se impun controale și în acest sens, Compania Antibiotice SA, care inițial anunțase că îi va acționa în instanță atât pe el, cât și pe spital, și-a retras intenția. ”Compania Antibiotice înțelege că declarațiile dr. Cătălin Cîrstoveanu nu au vizat în mod deosebit medicamentele din nomenclatorul său. Acest fapt a fost confirmat chiar de dr. Cîrstoveanu prin discuţii telefonice cu directorul general al companiei, ulterioare declaraţiei iniţiale. Aşadar, societatea Antibiotice nu intenţionează să acţioneze în judecată spitalul şi nici pe dr. Cîrstoveanu”, potrivit unui comunicat al Antibiotice. De altfel, Spitalul „Marie Curie” s-a dezis joi, 12 mai, de declarațiile medicului Cîrstoveanu, spunând, într-un comunicat de presă, că acestea au fost făcute în nume personal, și nu în numele spitalului. Tot în comunicatul spitalului se precizează că medicul a adus clarificări: ”medicamentele generice folosite în secţie au eficienţă terapeutică, conform statutului lor. Folosirea extensivă a antibioticelor produce scăderea gravă a eficacităţii lor”. Asta după ce inițial medicul ceruse, într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan: ”Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice, al căror import e protejat de politicieni, care nu-și fac efectul”. Rămâne în acest caz un mare semn de întrebare: de ce abia acum sunt scoase la iveală aceste grave probleme din Sănătate? Dacă sunt medici (sau orice altă autoritate sau persoană) care au știut sau știu neregulile ce pot fi, fără doar și poate, atentat la sănătatea publică, nu sunt considerați complici în toată această problemă fără precedent din Sănătate?
Citește și:
Probleme grave din Sănătate ținute secret de medici?
Dezinfectanții diluați chiar și de 10 ori - compania își cere scuze!? Reacții...