Formarea noului Guvern, după demisia premierului Victor Ponta ca urmare a tragediei de la clubul „Colectiv“, nu e o treabă simplă, în condițiile în care miile de protestatari care ies în stradă spun că s-au săturat de întreaga clasă politică și vor să vadă fețe noi. Poate cea mai grea misiune în această perioadă îi revine președintelui Klaus Iohannis, care ar trebui să fie puntea de legătură dintre Stradă și politicieni. Din păcate pentru bunul mers al țării, negocierile de până acum pentru desemnarea noului prim-ministru nu au adus nimic concret, mai ales că, de frică sau din respect pentru cei care protestează, niciun partid politic nu a venit cu vreo propunere de premier în cadrul primei etape de consultări de la Cotroceni. De aceea, este nevoie de o nouă rundă de discuții între președintele Klaus Iohannis și liderii formațiunilor politice parlamentare.
IOHANNIS, LA RELAXARE În condițiile în care țara este în criză, iar românii pun presiune pe clasa politică, pauza dintre consultări nu este văzută cu ochi buni de cei care comentează fenomenul politic. Conducerea Institutului pentru Politici Publice (organizaţie care nu a participat la consultările de vineri ale preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai societăţii civile) critică suspendarea negocierilor pentru formarea unui nou Guvern, susţinând că şeful statului a pus pe primul loc petrecerea weekend-ului. În plus, reprezentanții organizației atrag atenția că, pe fondul situației de contestare generalizată a clasei politice, indecizia și aparenta degajare manifestate de președinte pot duce la contestarea sa și, implicit, la solicitarea de a-și depune mandatul, situație cu adevărat dramatică pentru establishmentul politic românesc.
CIOLOȘ, FAVORIT PENTRU PALATUL VICTORIA Conducerea IPP spune că România are nevoie urgentă de un Guvern condus de un reprezentant al noii generaţii de specialişti, dar care să fie membru al unui partid şi nu tehnocrat. Reprezentanţii IPP mai afirmă că aceasta trebuie să fie prioritatea şefului statului, pe care îl acuză că a făcut concesii pentru a fi pe placul interlocutorilor. La bursa zvonurilor, printre cele mai vehiculate nume pentru a ocupa postul de premier se numără George Maior și Dacian Cioloș. Dacă în cazul primului (Maior, n.r.) suntem aproape convinși că nu va da actuala funcție pe care o deține, aceea de ambasador al României în SUA, pentru cea de premier, în cazul celui de-al doilea nume pronunțat, lucrurile stau cu totul diferit. Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloș se află în „pole position” pentru a ocupa postul de șef al Guvernului . Numai că, deși unii îl flutură ca pe un tehnocrat și un independent, Cioloș are afinități politice. Nu puteam uita că Cioloș este un apropiat al lui Traian Băsescu și al fostului PDL, care l-au propus și susținut pentru funcția de comisar.
FĂRĂ MANIPULARE În cazul în care Dacian Cioloș va ajunge premier, există posibilitatea ca fostul comisar european ar putea fi precum lupul îmbrăcat în haină de oaie. Spunem asta pentru că ne aducem aminte de un alt personaj care era drept independent - Monica Macovei. Imediat după ce a fost instalată în 2005 la Ministerul Justiției, Macovei și-a dat arama pe față, arătând că este omul care făcea jocurile lui Băsescu. De altfel, chiar și cei care au ieșit în stradă i-au avertizat pe politicieni să nu confiște protestele. Așadar, mingea este acum în curtea președintelui Klaus Ioahnnis. Printre cei care îl avertizează pe șeful statului să nu manipuleze protestele de stradă este prof. dr. Florian Colceag, supranumit „antrenorul de genii“, pentru performanțele obținute în educația românească. ”Este Iohannis un om cu adevărat sincer? Întâlnirea cu protestatarii (câți au putut ajunge acolo, că restul au fost ONG-iștii de serviciu) a avut un scop mai înalt decât acela de a câștiga capital de simpatie? Face și alte jocuri președintele? Viitorul apropiat ne va lămuri…”, a spus Colceag. Profesorul a adăugat că, totuși, Iohannis este și el parte din sistem. „În spatele președintelui sunt aceiași oameni politici pe care îi cunoaștem deja. El nu a aterizat din Republica lui Platon pe pământul României, ci a fost împins în față de unii dintre oamenii politici pe care Strada îi contestă. Tot el a numit în funcții importante ale statului oameni controversați… Prin urmare, să nu ne așteptăm la prea multe de la negocierile cu Strada”, a subliniat Florin Colceag.
Citește și:
Consultare cu ușa închisă a reprezentanților SELECTAȚI ai societății civile