”Ţările est-europene care nu acceptă refugiaţi riscă sancţiuni grave”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Ţările est-europene care nu acceptă refugiaţi riscă sancţiuni grave”

Externe 20 Decembrie 2015 / 16:06 624 accesări

”Ţările central şi est-europene care nu vor accepta refugiaţi conform cotelor se expun sancţiunilor, riscând să apară probleme privind frontierele deschise ale UE”, avertizează ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. ”UE este o comunitate de drept. Cuvântul dat contează. Dacă nu se poate altfel, lucrurile vor fi reglate pe căile juridice prevăzute. Solidaritatea europeană nu este un drum cu sens unic. Ţările care se opun primirii de refugiaţi trebuie să ştie ce este în joc pentru ele: frontierele deschise ale Uniunii Europene. Unii dintre vecinii noştri arată mult prea uşor cu degetul spre Germania şi ne critică pentru venirea a un milion de refugiaţi din Siria şi Irak; însă este vorba doar de cultura de ospitalitate germană”, a subliniat Steinmeier.

Zilele trecute, cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat pentru solidaritatea ţărilor central şi est-europene membre UE în primirea refugiaţilor, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire. Nu este prima dată când Werner Faymann evocă această idee. În septembrie, cancelarul Austriei critica vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene. Consiliul UE a stabilit în septembrie să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.

Între timp, Austria va accelera deportările extracomunitarilor care nu se califică pentru obţinerea azilului, afirmă cancelarul Werder Faymann. ”Nu putem pretinde că toţi imigranţii extracomunitari veniţi au motive legitime pentru a primi azil. Prin urmare, trebuie să intensificăm deportările”, a spus liderul de la Viena. Sute de mii de imigranţi extracomunitari au ajuns anul acesta în Austria, mulţi îndreptându-se spre Germania. Ministerul de Interne a anunţat că 85.000 de extracomunitari au solicitat azil în Austria până la sfârşitul lunii noiembrie, comparativ cu 28.000 în 2014. Anul trecut au fost aprobate 38% dintre solicitările de azil.

Citește și:

Cel puțin 18 imigranţi extracomunitari înecați în Marea Egee

Rezoluţie ONU privind stoparea surselor de finanţare ale SI

Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene

Intrarea din Franța în Eurotunel, blocată de aprox. 1.000 de extracomunitari

”Ţările est-europene care nu acceptă refugiaţi riscă diminuarea fondurilor”

SUA au consultat rețelele de socializare pentru a se informa despre potențialii imigranți

Protest violent în Olanda

Taguri articol


12