Teatrul Nottara își va juca spectacolele... acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 10 octombrie

Teatrul Nottara își va juca spectacolele... acasă

Cultură 29 Iunie 2016 / 19:05 557 accesări
Teatrul Nottara se întoarce „acasă” după ce, timp de șapte luni, s-a aflat într-un continuu turneu

Teatrul Nottara se întoarce „acasă” după ce, timp de șapte luni, s-a aflat într-un continuu turneu

Vești bune pentru actorii și publicul Teatrului Nottara! Pe 10 octombrie, instituția de cultură îşi va relua activitatea în vechiul sediu din bd. Magheru din Capitală, clădirea în care și-a desfășurat activitatea mai bine de jumătate de secol (55 de ani). Evenimentul va fi marcat prin cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”, care se va desfăşura între 10 și 22 octombrie. Managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, a spus emoționată, la anunțarea veștii: „Ne întoarcem acasă. Mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături. Îmi vine să râd şi să plâng. De fericire”.

Timp de șapte luni, din decembrie 2015 până în iunie, clădirea a funcționat doar ca depozit, accesul publicului în sala de spectacole fiind interzis ca urmare a promulgării Legii nr. 282/18.11.2015, care interzicea desfăşurarea de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. În acest interval de timp, actorii s-au aflat într-un „continuu turneu”, după cum declarase managerul Marinela Ţepuş, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului „Telegraf”. În cele șapte luni, artiștii bucureșteni au susținut peste 80 de reprezentaţii în 37 de spaţii: în țară, inclusiv la Teatrul de Stat Constanța, dar și în străinătate. La malul Mării Negre au prezentat, pe 16 martie, spectacolul „Un pic prea intim”, de Rajiv Joseph, precum și „Fazanul”, de Georges Feydeau, pe 15 aprilie.

Vestea cea bună, a reluării activității pe scena de „acasă”, a fost făcută la aflarea rezultatului expertizei seismologice privind cele două imobile aflate în administrarea Teatrului Nottara: cel din bd. Magheru nr. 20 şi cel din str. Jules Michelet nr. 2 - 6, construite în 1945.

IMOBILUL NOSTRU E UN PACIENT CU O VÂRSTĂ RESPECTABILĂ, CARE SE ŢINE BINE, DAR ARE CÂTEVA CHISTURI CE TREBUIE OPERATE PENTRU A NU SE MALIGNIZA”

Echipa de expertiză, condusă de către prof. univ. dr. ing. Paul Ioan, a evaluat construcţia şi a ajuns la concluzia că imobilele ridicate de marele inginer Liviu Ciulley pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, nu se încadrează la clasa I de risc seismic. Astfel, clădirile „au avut o comportare bună atât la acţiunile din exploatare, cât şi la cele seismice, fără pierderi de stabilitate sau avarii ale elementelor de rezistenţă”, ceea ce presupune o consolidare mult mai uşor de efectuat decât se anticipa. Consolidarea se va realiza, în principal, prin aplicarea de torcret (mortar din ciment și nisip) pe ambele feţe, pe toţi pereţii structurali de zidărie, de la subsol până la ultimul nivel. Stâlpii singulari vor fi consolidaţi prin izolare cu ţesătură din fibră de carbon. De asemenea, aticul zonei centrale a sălii de spectacol se va demola până la nivelul planşeului şi se va reface şarpanta. După realizarea măsurilor de intervenţie şi consolidare, clădirea se va încadra în clasa de risc seismic III.

„În traducere personală şi subiectivă, dar „aprobată” cu zâmbet îngăduitor de către domnul profesor Paul Ioan: imobilul nostru e un pacient cu o vârstă respectabilă, care se ţine bine, are câteva chisturi ce trebuie operate pentru a nu se maligniza şi mai are nevoie de operaţii estetice. După aceea va trăi sănătos, şi noi pe lângă el, încă vreo câţiva zeci de ani”,a spus managerul Teatrului Nottara.

Citește și:

Teatrul „Nottara“ vine cu „Fazanul“ lui Feydeau la Constanța

Nottara - bucuria sălilor pline la Constanța; drama sediului închis

Managerul Teatrului „Nottara“: „Suntem într-un continuu turneu“



12