Terasele din Peninsulă, desființate în fiecare noapte?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reguli estivale stricte pentru agenții economici din Constanța

Terasele din Peninsulă, desființate în fiecare noapte?

Administrație 22 Aprilie 2016 / 18:26 4163 accesări

Potrivit unor prevederi, mobilierul teraselor din Constanța va trebui să fie strâns în fiecare seară, după închiderea unității

Potrivit unor prevederi, mobilierul teraselor din Constanța va trebui să fie strâns în fiecare seară, după închiderea unității

Conform autorităților, activitățile din stațiunea Mamaia vor fi mult mai organizate

Conform autorităților, activitățile din stațiunea Mamaia vor fi mult mai organizate

Comercianții de ocazie, terasele dezorganizate și atmosfera de bazar vor deveni istorie în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță. Aleșii locali au adoptat, vineri, mai multe seturi de reguli privind activitățile economice din zonele cu pricina. Totul este reglementat la sânge, de la aspectul unităților la orarul de funcționare. Pe administratorii de terase din Constanța și Zona Peninsulară îi așteaptă vremuri grele. Ei vor fi obligați să își strângă mesele și scaunele de pe domeniul public după încheierea programului terasei, aproape de miezul nopții, mobilier pe care îl vor stoca, probabil, peste clienții aflați în interiorul restaurantului/barului. Motivul pentru „pun-te terasă, ridică-te terasă“ este unul cel puțin ciudat... Iar solicitarea autorităților s-ar putea să ducă la închiderea acestora.

Stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță nu vor mai fi raiul comercianților de ocazie, al zgomotului și al dezordinii. Cel puțin asta promit autoritățile locale, care au adoptat, vineri, mai multe seturi de reguli privitoare la activitatea agenților economici din zonele respective, dar și a administratorilor de terase din Constanța. Potrivit primarului interimar al Constanței, Decebal Făgădău, noul regulament restabilește, practic, echilibrul și ordinea în stațiune, prin eliminarea activităților dezorganizate, care creau o atmosferă de bazar, nedemnă pentru o stațiune turistică.

DISPARE KITSCH-UL?

Documentul reglementează tot ce înseamnă activități economice, de la aspectul unităților la orarul de funcționare. Potrivit normelor, vor fi restrânse activitățile de comerț ambulant și cele de vânzare a alimentelor. „Vânzătorii ambulanți nu vor mai avea voie să vândă articole care se găsesc în magazine sau pe tarabe. De asemenea, vânzarea fructelor și a legumelor se permite numai în trei puncte din stațiune”, a explicat primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău. Se reduce și numărul centrelor de închiriere a bicicletelor, pentru a evita înghesuiala în zona promenadei. „Vom permite doar închirierea de biciclete fără alte vehicule de agrement, precum tricicletele sau scuterele, care, deși sunt distractive, ocupă mult spațiu. În cazul minicarelor, vor fi permise doar cele electrice, care nu poluează mult”, a adăugat Făgădău. Reguli stricte vor exista și în privința aspectului unităților comerciale. De exemplu, vor fi interzise plantele decorative din plastic sau hârtie, iar umbrelele și copertinele vor trebui să fie albe, crem sau bej. Mobilierul trebuie să fie din lemn, fier forjat ori plastic de calitate, cu design modern. Vânzarea băuturilor alcoolice este interzisă pe plajă. Nici comercializarea alimentelor perisabile sau neambalate nu este permisă.

FĂRĂ ZGOMOT ÎN STAȚIUNE

Una dintre cele mai importante prevederi ale documentului vizează nivelul maxim de zgomot permis în cazul unităților turistice și de alimentație publică. În cazul saloanelor fără orchestră, volumul muzicii nu poate depăși 75 de decibeli în interior. Nivelul de zgomot permis în cazul saloanelor cu orchestră este de maximum 90 de decibeli. În exteriorul unităților, volumul muzicii nu poate depăși 70 de decibeli în zona funcțională, respectiv 65 de decibeli la limita acestei arii. „Polițiștii locali vor avea în dotare sonometre cu care vor putea determina nivelul zgomotului. Cei care încalcă această regulă vor fi sancționați. La prima abatere vor primi un avertisment, iar la a doua abatere li se suspendă autorizația de funcționare”, a explicat Decebal Făgădău.

SE ANGAJEAZĂ HALTEROFILI LA TERASE?

Un element de noutate față de alți ani este legat de anumite prevederi ce reglementează funcționarea teraselor de alimentație publică din Constanța și Mamaia. Iar acest regulament ar putea afecta dramatic activitatea administratorilor de terase din Constanța, în special din Zona Peninsulară. Ne referim, pe de-o parte, la impunerea unui orar de funcționare care, în funcție de zonă, în sezonul estival nu poate depăși ora 23.00 sau 24.00 în timpul săptămânii, respectiv 24.00 sau 1.00 în weekend. Autoritățile au explicat această prevedere prin faptul că se dorește protejarea locuitorilor din zona teraselor care vor să se odihnească noaptea. Dacă acest lucru este de înțeles, sunt mai greu de explicat alte două reguli. Este vorba despre articolul 7, punctul 6, potrivit căruia „mobilierul va fi strâns în afara orelor de funcţionare a terasei, pentru a permite accesul serviciilor de salubrizare pe domeniul public”, și articolul 11, litera „a”, care spune că „Operatorii economici au obligația să păstreze şi să asigure curăţenia în incinta terasei, cât şi în imediata vecinătate a acesteia”. De ce i se impune administratorului să asigure curățenia dacă se știe că prin zonă trec angajații de la salubrizare e greu de înțeles. Singurul motiv pentru care ar putea fi luată în considerare desființarea la propriu a teraselor ar fi faptul că, în unele cazuri, mașinile Polaris care spală carosabilul ar putea fi încurcate de mesele întinse de cârciumari. Pe de altă parte, de anul acesta Primăria impune ca mobilierul să fie din lemn masiv, fier forjat sau plastic de calitate, materiale care nu sunt deloc ușoare. Or, pentru ca acestea să fie plimbate de colo-colo, patronii de terase vor fi nevoiți să angajeze numai halterofili. Numai ei ar putea muta de câte două ori pe zi mobilierul de pe terasă în unitatea de alimentație publică încă deschisă, printre clienții care cu siguranță se vor simți inconfortabil în acea atmosferă de... renovare.

PÂNĂ LA CE ORĂ POT FUNCȚIONA TERASELE ÎN CONSTANȚA

Potrivit articolului 8 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea teraselor de alimentație publică, orarul de funcționare al unităților se stabilește în funcție de zona în care sunt amplasate, după cum urmează:

(1) În zona cuprinsă între Capitol şi str. Traian (Lupoaică), orarul de funcţionare al teraselor (cu acordul asociaţiei de proprietari sau locatari, unde este cazul) în perioada 1 mai - 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în weekend, iar în restul anului, ora 22.00

(2) Zona Peninsulară - de la str. Traian (Lupoaică) până la faleză Cazino, inclusiv Piaţa Ovidiu:

1. În tronsonul cuprins între str. Traian şi Piaţa Ovidiu, inclusiv, se admite muzică difuzată la un nivel acceptabil, preferabil muzică live la instrumente reci (fără sisteme de amplificare). În situaţia desfăşurării unor activităţi cu caracter social/cultural/sportiv (târguri, expoziţii, etc.), operatorii economici sunt obligaţi să desfiinţeze temporar terasa sau să restrângă suprafaţa terasei. Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 1 mai - 31 octombrie nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 1.00 în weekend, iar în restul anului, ora 23.00.

2. În tronsonul cuprins între Piaţa Ovidiu şi faleză Cazino, orarul de funcţionare al teraselor în perioada 1 mai - 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, respectiv ora 24.00 în weekend, iar în restul anului, ora 22.00.

(3) În zona faleză Cazino - de la Vraja Mării până la Port Tomis, inclusiv, orarul de funcţionare al teraselor nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 1.00 în weekend.

(4) Pe promenada Ştefan cel Mare, orarul de funcţionare al teraselor, în perioada 1 mai - 31 octombrie, nu va depăşi ora 23.00, iar în restul anului, ora 22.00

(5) În zona parcurilor şi limitrof acestora, terasele se vor amplasa doar dacă permite topografia zonei, fiind exclusă amplasarea pe spaţiul verde. Orarul de funcţionare al teraselor în perioada 1 mai - 31 octombrie nu va depăşi ora 24.00, respectiv ora 1.00 în weekend, iar în restul anului, ora 23.00.

(6) În restul oraşului, orarul de funcţionare al teraselor în perioada 1 mai - 31 octombrie nu va depăşi ora 23.00, iar în cursul anului, ora 22.00.



12