”Există teroriști printre refugiații sirieni ce ajung în Europa”, a avertizat președintele sirian, Bashar al-Assad, într-un interviu la televiziunea cehă din care au fost difuzate fragmente, luni. Întrebat dacă europenii ar trebui să se teamă de refugiații din Siria, al-Assad, a declarat că ”ei sunt un amestec, majoritatea sunt buni sirieni, ei sunt patrioți, dar desigur că s-au infiltrat teroriști printre ei”.
Sute de mii de refugiați sirieni au ajuns în Europa în acest an, de multe ori fără documente, provocând îngrijorare în multe țări că militanți islamici ar putea fi printre ei.Atacurile Statului Islamic la Paris, pe 13 noiembrie, au amplificat apelurile în UE pentru mai multe controale ale persoanelor ce sosesc.Doi dintre atacatorii de la Paris au fost amprentați după ce au sosit în Europa prin Grecia, în octombrie, a declarat un procuror de la Paris. Unul a fost identificat drept Ahmad al-Mohammad, cu ajutorul pașaportului sirian găsit lângă corpul său, deși nu este clar dacă actul este autentic sau furat.Turcia a promis să ajute la oprirea fluxului de migranți spre Europa, în schimbul banilor, vizelor și discuțiilor reînnoite asupra aderării la UE, într-un acord la care s-a ajuns duminică. În acest interviu difuzat integral marți dimineață, președintele sirian a răspuns la întrebarea unui jurnalist ceh asupra posibilității unui acord de pace semnat la Praga, după cum a sugerat în septembrie, la New York, președintele ceh, Milos Zeman. ”Desigur, dacă îi întrebați pe sirieni, ei vor spune că nu vor o astfel de conferință de pace în Franța, de exemplu, pentru că Franța sprijină terorismul și războiul, nu pacea. Și, pentru că ați menționat Praga, ar fi ceva în general acceptat, pentru poziția echilibrată a țării dumneavoastră”, a adăugat Bashar al-Assad.
RELOCALIZARE Suedia, copleșită de afluxul de migranți pe teritoriul ei, va beneficia de măsuri de relocalizare în interiorul UE a unei părți dintre acești refugiați, a anunțat, luni, comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos. În ciuda opoziției mai multor state membre, printre care Ungaria, Polonia și Slovacia, UE a adoptat, în această toamnă, un plan de repartizare a 160.000 de refugiați, pentru a reduce presiunea asupra unor țări ca Grecia, Italia și Germania, care absorb cea mai mare parte a migranților.Suedia a primit, la începutul lunii octombrie, în cadrul planului, 19 eritreeni sosiți din Italia.În viitor, Suedia va fi scutită de acest plan, a subliniat Avramopoulos.
Guvernul suedez a anunțat recent restabilirea controalelor la frontiere, în vigoare cel puțin până la 11 decembrie, și înăsprirea condițiilor cerute pentru a obține dreptul de ședere pe teritoriul său.Suedia nu mai are mijloace să găzduiască mai mulți migranți, dosarele solicitanților de azil se adună, termenul de examinare se prelungește și serviciile sociale sunt sufocate, a argumentat Guvernul.