Teste pe un aerodrom, motiv de scandal între China şi Vietnam

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teste pe un aerodrom, motiv de scandal între China şi Vietnam

Externe 04 Ianuarie 2016 / 15:29 832 accesări

Beijingul a efectuat un zbor de testare pe un aerodrom construit pe o insulă artificială în Marea Chinei de Sud şi a respins protestele Vietnamului în acest sens, relatează CNN. O aeronavă civilă utilizată de Guvernul chinez a efectuat testul pe noul aerodrom de pe Reciful Fiery Cross, care face parte din Insulele Spratly, a anunţat, în weekend, Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. ”Această activitate priveşte întru totul suveranitatea Chinei”, a subliniat el, după ce ministerul vietnamez de Externe a denunţat testul drept o încălcare gravă a suveranităţii ţării sale asupra Insulelor Spratly şi a îndemnat Beijingul să nu repete zborul.

Marea Chinei de Sud, al cărei fund oceanic ar fi bogat în hidrocarburi, este scena unor multiple diferende teritoriale între ţările riverane. În ultimii doi ani, China a revendicat aproximativ 810 hectare de uscat, în urma unor vaste operaţiuni de dragare, transformând nişte limbi din nisip în adevărate insuliţe, pe care a construit aerodromuri, porturi şi faruri. China nu este singura ţară care revendică teritorii în marea Chinei de Sud, dar este singura care poate staţiona bombardiere în zonele aflate în dispută.

China a înfiinţat trei noi unităţi militare, în cadrul unei reforme vizând o modernizare a armatei şi o îmbunătăţire a capacităţii de luptă. Televiziunea de stat a transmis, duminică, imagini cu preşedintele Xi Jinping înmânându-le steagurile militare comandanţilor celor trei noi unităţi, un comandament general al Armatei de Eliberare a Poporului (AEP), o forţă antirachetă şi o forţă de sprijin strategic. ”Cele trei noi corpuri au fost înfiinţate în cadrul reformei vizând modernizarea armatei, pentru a realiza visul chinez al unei armate puternice”, a subliniat liderul chinez. Reformarea armatei intervine în contextul în care China a devenit tot mai agresivă în revendicările teritoriale vizând mările Chinei de Est şi de Sud, ceea ce a condus la o intensificare a tensiunilor cu vecinii. Într-o încercare de a arăta că Beijingul nu reprezintă o ameninţare expansionistă, Xi Jinping anunţa, în septembrie, o reducere cu 300.000 de oameni a personalului de 2,3 milioane al armatei. Chiar și așa, aceasta tot rămâne cea mai mare forţă permanentă din lume.

Citește și:

Accident mortal în dreptul aerodromului Tuzla

A doua bază militară în Siria? Ruşii spun că nu...

Pilotul planorului prăbușit în Masivul Postăvarul a murit din cauza fracturilor

Misterul dispariţiei planorului, elucidat de un turist, din întâmplare

Patru morţi într-un accident aviatic în sud-vestul Marii Britanii

Elicopter militar prăbușit în Italia



12