Themo, medicul „şcolit” la otomani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Susţinător al Dobrogei

Themo, medicul „şcolit” la otomani

Cultură 13 Februarie 2013 / 00:00 2649 accesări

Fără istorici, fără specialiştii care ştiu să le citească, documentele vechi ar reprezenta doar un maldăr de hârtie veche şi incomodă. Din fericire, truditorii arhivelor, cei care lucrează cu documente vechi păstrează, clasifică, analizează şi sintetizează informaţiile care ajung să fie piese importante ale unui imens puzzle. De reconstituirea acestui puzzle, care este istoria modernă şi contemporană a Dobrogei, se ocupă de ani buni şi muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Unul dintre multele proiecte pe care ar dori să le vadă realitate îl reprezintă traducerea celor mai importante documente din fondul Ibrahim Themo, redactate în turca veche. „Aceste documente au intrat în patrimoniul nostru în anul 1979, ca donaţie din partea fiului său, Naim Themo, stabilit în America”, a specificat dr. Lavinia Gheorghe.

ABECEDAR CU PORTRETUL REGELUI Câteva sute de astfel de „hârtii”: cărţi, studii, fotografii vechi cu însemnări pe verso, aşteaptă în trei sertare ticsite să fie descifrate, în depozitul de istorie medie, modernă şi contemporană a MINAC. Printre acestea, un abecedar întocmit în anul 1910, cu portretul regelui Carol I, pe coperta întâi, foarte multe fotografii vechi, un exemplar din „Ittihat ve terakki” (Comitetul pentru Uniune şi Progres).

Personalitatea medicului oftalmolog Ibrahim Themo (1865-1945) pare, la prima vedere, să nu fie de competenţa istoricilor. Născut la Struga, în Albania, studiind medicina la Istanbul, Ibrahim Ethem, pe numele său real, a fost unul dintre adepţii organizaţiei „Junii turci”, cunoscuta mişcare cu vederi progresiste, care opta pentru reforma administraţiei Imperiului Otoman. Din acest motiv, numele său suferă o modificare: numit consul al Imperiului Otoman la Giurgiu, prilej cu care a organizat mişcarea „Junii turci” în România, el a fost urmărit de emisarii sultanului, schimbându-şi numele din Ethem în Themo. De asemenea a înfiinţat şi organizaţia „Uniune şi Progres”.

Medicul s-a implicat activ în modificarea şi completarea programei analitice a şcolilor primare turceşti, intervenind pentru mutarea seminarului musulman de la Babadag la Medgidia, în anul 1901.

Din păcate, în ţară sunt prea puţini specialişti care cunosc turca veche. Dr. Lavinia Gheorghe speră că acest deziderat de a traduce documentele se va îndeplini cu ajutorul prof. univ. dr. Tahsin Gemil şi al directorului Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”, Hasim Koc.



Ştiri recomandate

12